Niet alleen maar nadelen aan binnenfietsen: ‘Je flikkert niet zo snel van je fiets’ Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Niet alleen maar nadelen aan binnenfietsen: ‘Je flikkert niet zo snel van je fiets’

Niet alleen maar nadelen aan binnenfietsen: ‘Je flikkert niet zo snel van je fiets’

Buiten Nederland en België zijn de meeste wielrenners door de coronacrisis gedwongen tot binnen fietsen en daarnaast zijn er voorlopig geen wedstrijden. De Telegraaf sprak met verschillende wielertrainers over het binnen trainen en over mogelijke carrières die door de huidige situatie verloren kunnen gaan.

Op de rollen trainen is voor lang niet elke wielrenner een motiverend vooruitzicht. Waar de ene renner zich meerdere uren kan vermaken, maakt de andere met de nodige pijn en moeite anderhalf uur vol. Nu is het voor vele renners zelfs geen keuze meer, maar de pijnlijke realiteit. Hoe houd je een profwielrenner dan gemotiveerd? Peter Schep van EF Pro Cycling kiest ervoor om de renners meer te betrekken bij het opstellen van hun trainingsschema’s. ‘Gewoonlijk zeggen ze: ’Schep, vertel me even wat ik moet doen’. Nu daag ik ze uit, wil ik weten of ze mijn trainingen als amusement ervaren. Dát wil ik weten voor de volgende sessie. Die maak ik nu liever vijf procent leuker dan kwalitatief een procent.’

Hoewel er verschillen zijn tussen landen als het gaat om buiten trainen, missen alle wielrenners nu wedstrijden. En die kun je met online wedstrijden op Zwift al helemaal niet vervangen, vertelt trainer van meerdere wielrenners Guido Vroemen. ‘Je mist het spelletje binnen. Wielrennen is niet alleen fietsen, er komt tactiek bij kijken, er zijn weersomstandigheden, het peloton maakt voortdurend onverwachte bewegingen. Je wordt geflikt, er wordt getracht je op het kantje te zetten. Of wat denk je van een voorbereiding op de massasprint? Dat kun je niet in huis trainen. Er is een voordeel: je flikkert niet zo snel van je fiets op een hometrainer…’

Schep: 'Daar krijg je doorgaans geen nieuwe verbintenis mee'

Daarnaast betekent geen wedstrijden voor veel wielrenners dat ze misschien een nieuw contract zullen mislopen. Renners kunnen zich immers niet bewijzen en de financiën bij de ploegen worden er niet beter op. Als er dit jaar nog gekoerst mag worden, dan zal het een ingewikkelde puzzel worden om elke wielrenner voldoende koersmogelijkheden te bieden. Schep ziet de bui alvast hangen. ‘Je kunt op je vingers natellen dat ze met een korte uitslag al tevreden moeten zijn. Alleen, daar krijg je doorgaans geen nieuwe verbintenis mee.’ (Foto: Screenshot Sporza)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws