Waarom bloeddoping opeens weer 'in' is: 'Kans dat je gepakt wordt beperkter' Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Waarom bloeddoping opeens weer 'in' is: 'Kans dat je gepakt wordt beperkter'

Waarom bloeddoping opeens weer 'in' is: 'Kans dat je gepakt wordt beperkter'

De wielerwereld werd dit weekend opnieuw opgeschrikt door een dopingzaak. Een ogenschijnlijk grootschalige, Oostenrijkse dopingzaak die zich verspreid heeft over meerdere sporten. Zo werd langlaufer Max Hauke ook al betrapt. Niet lang erna kwamen Stefan Denifl en Georg Preidler met een bekentenis. Opvallend is dat het in alle gevallen om een bloedtransfusie gaat, wat bijna ouderwets aanvoelt.

Meteen speelt ook weer de vraag op óf het wielrennen wel zoveel schoner is dan voorheen. Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit is zeker: ‘Doping is aanmerkelijk minder aanwezig.’ Het is ook niet voor niets dat er plots meerdere gevallen van bloeddoping worden ontdekt. ‘Omdat alle andere mainstream vormen van doping sterk zijn teruggedrongen. Deze zijn goed opspoorbaar en de pakkans is groot’, legt Ram aan het AD uit.

Bloeddoping is één van de manieren van dopinggebruik die lastig te ontdekken zijn, geeft Ram toe. ‘Ook daar zijn wel opsporingsmethoden voor, maar de kans dat je daarmee gepakt wordt is beperkter. Het bloedpaspoort zal nooit alle problemen oplossen, het is een aanvulling. We zien dat het dopinggebruik aan het afvlakken is, maar de mogelijkheden om onder de radar te blijven zijn er nog steeds. Maar je moet wel steeds dieper vliegen.’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws