Preview: Luik-Bastenaken-Luik, van jong tot oud

Preview: Luik-Bastenaken-Luik, van jong tot oud

25 april 2015 – Nog nooit had hij de schrikwekkende Muur van Huy bedwongen, tot afgelopen woensdag. Zijn jeugdige branie in de finale van de Waalse Pijl leverde hem uiteindelijk een even fraaie als verrassende tweede plek op. Breeduit grijnzend onderging hij, Julian Alaphilippe, de loftuitingen na afloop. De pas 22-jarige Fransman zal morgen ongewild het lijdend voorwerp van een contrast zijn. De jonge renner zal dan de ouderdomsdeken omslaan en deelnemen aan de meest antieke der wielerklassiekers, Luik-Bastenaken-Luik. De 34-jarige veteraan Simon Gerrans zit nu nog op de troon in de industriestad; zal de 101e editie van het monument opnieuw in handen vallen van een oude leermeester of grijpt de jeugd de macht?

Geschiedenis van Luik-Bastenaken-Luik

Om de allereerste winnaar van Luik-Bastenaken-Luik terug te vinden moeten we de wielerkronieken op een zeer stoffige bladzijde openslaan. Daar valt te lezen dat de Belg Léon Houa zich op 29 mei 1892 na bijna elf uur koers de sterkste toonde van een deelnemersveld van 32 amateurs. Een jaar later mocht de Luikenaar eveneens de bloemen in ontvangst nemen. Houa voltooide in 1894 een hattrick door zijn naam na afloop van de eerste profeditie van de heuvelklassieker gegraveerd te zien in de trofee. Zijn drie zeges vormden de opmaat voor een uitgebreide triomfstoet van 59 Belgische zeges in het sluitstuk van het klassieke voorjaar.

De editie van 1980 van het monument, dat vanwege zijn rijke historie de bijnaam La Doyenne draagt, wat 'ouderdomsdeken' betekent, is misschien wel de meest memorabele en kreeg een al even illustere winnaar. Vlak nadat de renners op 28 april van dat jaar het startschot horen klinken in Luik, begint het ongenadig hard te regenen. Wanneer het parcours even later voor het eerst omhoog begint te plooien kijkt het 174-koppige peloton vertwijfeld omhoog en steken de renners massaal de handen uit om zich te verzekeren van hetgeen op hen neerdaalt: sneeuw. Dikke vlokken teisteren de gezichten en benen van de renners onophoudelijk. Petjes en regentricots kunnen de rillende coureurs niet genoeg beschermen tegen de barre omstandigheden en de meesten maken uit pure ellende rechtsomkeert. Één man krijgt echter een verbeten grimas op het gezicht en blijft zich vloekend en tierend door het Ardense landschap voortsleuren: Bernard Hinault. De Das wint, maar moet een hoge prijs betalen voor zijn triomf: sinds die dag heeft de Fransman geen gevoel meer in twee van zijn vingers. Hennie Kuiper komt op ruim negen minuten achterstand als tweede binnen, nog slechts negentien renners zullen volgen. 

Eddy Merckx wist het vaakst juichend over de meet te komen in de heuvelklassieker. De Kannibaal peuzelde de winst vijf keer op. De Nederlandse oogst is met drie overwinningen wat magertjes. Adrie van der Poel legde in 1988 beslag op de laatste vaderlandse zege.

Parcours

Waar het startschot sinds jaar en dag klinkt in Luik, wordt de finishlijn al een poosje op steenworp afstand van de industriestad getrokken, in Ans. De deelnemers aan de 101e editie van Luik-Bastenaken-Luik worden geconfronteerd met exact hetzelfde aantal hellingen als vorig jaar, namelijk tien, alleen luisteren ze niet allemaal naar dezelfde naam. Ten aanzien van de uitvoering van 2014 zijn de de Côte de la Vecquée en de Côte des Forges vervangen door de Col du Rosier en de Col du Macquisard. Nadat het peloton is weggeschoten vervolgen de renners hun weg zuidwaarts, richting de grens van Luxemburg, om na 79 kilometer aan de eerste serieuze klim van de dag te beginnen: de Côte de La Roche-en-Ardenne.

Na het bedwingen van deze 2,8 kilometer lange kuitenbijter wacht na ruim veertig kilometer de volgende helling (Côte de Saint-Roch) en als de Côte de Wanne na 169 kilometer gepasseerd is, kunnen de echte klimgeiten even hun klasse demonstreren. Dan doemt de steilste klim van het monument op, de Côte de Stockeu. Deze gemene puist, die tegen het stadje Stavelot aanschurkt, bevat op de steilste flanken een stijgingspercentage van 21 procent, maar komt veel te vroeg in de wedstrijd om als scherprechter te dienen. Hierna, als de renners de lus vanuit Bastogne omhoog hebben gemaakt richting finish, dienen zich tussen kilometerpaal 180 en 210 achtereenvolgens de Côte de la Haute-Levée, de Col du Rosier en Col du Maquisard aan. Op dertig kilometer voor het einde van La Doyenne, dit jaar exact 253 kilomer lang, begint het echte vuurwerk wanneer het pak arriveert bij de fameuze Côte de La Redoute, de zwaarste pukkel van Luik-Bastenaken-Luik. Met venijnige stukken van boven de twintig procent bij een totale lengte van twee kilometer zal hier vermoedelijk al voorzichtig het kaf van het koren gescheiden worden.

Aangekomen op de top is het nog 34,5 kilometer naar de eindstreep en zullen coureurs met snode plannen nog twee hellingen goed moeten zien te verteren. De Côte de Saint-Nicolas - op vijf kilometer van de meet - vormt traditiegetrouw het klimsluitstuk van de heuvelklassieker. Eventuele avonturiers zullen aan het begin van het laatste colletje extra puffen en kreunen, aangezien in de eerste 500 meter het zwaartepunt ligt, en zullen na een korte afdaling in de laatste 1,5 kilometer de pijn moeten verbijten om in stijgende lijn juichend te kunnen arriveren in de straten van Ans.

Favorieten

Om het maar eens oneerbiedig te zeggen: de oudjes verdelen de laatste jaren de buit in Luik-Bastenaken-Luik. De afgelopen twee decennia viel het slotstuk van het Ardense World Tour-drieluik overwegend in handen van ervaren dertigers, waarbij Aleksandr Vinokoerov de kroon spande. Vino raapte vijf jaar geleden op 36-jarige leeftijd zijn tweede zege in het monument op. Ook dit jaar lijken de nodige nestors weer aanspraak te mogen maken op de eindzege, met Alejandro Valverde, die vandaag zijn 35e verjaardag viert, als voornaamste troonpretendent. De Spanjaard heerste woensdag op de Muur van Huy, wat hem de bloemen in de Waalse Pijl opleverde, en mikt op een derde triomf in La Doyenne.

Ook met de routiniers Joaquim Rodríguez (35) en Vincenzo Nibali (30) dient rekening te worden gehouden. Natuurlijk zou de naam van de 32-jarige Philippe Gilbert normaalgesproken ook hoog op het lijstje van gelouterde favorieten prijken, maar het is nog maar zeer de vraag of de Belg kan meedingen naar een podiumplek na zijn valpartij in de Waalse Pijl, die hij gehavend moest verlaten. Van titelhouder Simon Gerrans hoeft volgens zijn ploegleider bij Orica-GreenEdge, Matt White, niet veel verwacht te worden. De 34-jarige coureur, die vorig jaar de eerste Australiër werd die de Ardense klassieker op zijn naam wist te schrijven, kende een rommelige voorbereiding op Luik-Bastenaken-Luik vanwege diverse valpartijen. Daarom krijgen ook zijn ploeggenoten Michael Albasini, de nummer drie van de Waalse Pijl, en Simon Yates morgen een beschermde rol.

Hoewel de laatste jaren dus een aangelegenheid voor de geroutineerde mannen met een flinke longinhoud, is het de vraag wat de jongere garde kan laten zien in het monument. Wereldkampioen Michal Kwiatkowski (24) voert de  gelederen aan in termen van voornaamste kanshebbers, maar wellicht kunnen ook zijn jongere collega's Alaphilippe en Tim Wellens (23) voor een huzarenstukje zorgen. De patriottische wielerfanse zullen hun blik moeten richten op Bauke Mollema, Tom Dumoulin, die de Waalse Pijl liet schieten om te kunnen schitteren in de afsluiter van het klassieke voorjaar en Wilco Kelderman, door LottoNL-Jumbo naar voren geschoven om de finale kleur te geven.

Weer

Het zal niet zo'n erbarmelijke toestand als destijds in 1980 worden, maar de weergoden zullen zich morgen wederom in het strijdtoneel mengen. Volgens de weersverwachtingen kunnen de renners zich gaan opmaken voor een natte editie, wat ongetwijfeld voor gladde wegen en wellicht een aantal gemene glibberpartijen gaat zorgen. Echter, een pluspuntje voor het peloton: er is geen sneeuw voorspeld.

Luik-Bastenaken-Luik is zondag weer live te volgen via WielerUpdate.nl!


gerelateerd

Reacties

Het laatste nieuws
Volledig
Compact

 1. maandag 21 augustus 2017

 2. Kelderman klaagt over kramp: "Ik ben teleurgesteld" 21:33

  Kelderman klaagt over kramp: "Ik ben teleurgesteld"

  Wilco Kelderman (hier op archiefbeeld) verloor maandag in de derde etappe van de Vuelta a España een dikke minuut (1.14) op de…

 3. Kruijswijk wijt tijdverlies aan verkoudheid: "Moet eruit waaien" 20:00

  Kruijswijk wijt tijdverlies aan verkoudheid: "Moet eruit waaien"

  Steven Kruijswijk verloor maandag in de derde etappe van de Vuelta a España veel tijd op de concurrentie. De kopman…

 4. Froome nieuwe klassementsleider: "Had ik niet verwacht" 18:42

  Froome nieuwe klassementsleider: "Had ik niet verwacht"

  Chris Froome verstopte zich niet, viel aan en pakte het rood in de eerste bergetappe van de 72ste Vuelta a España. Maar winnen…

 5. 18:42

  Fotogalerij: spektakel in eerste bergetappe Vuelta

 6. Nibali: "Ik heb geen idee hoe, maar ik heb gewonnen" 18:38

  Nibali: "Ik heb geen idee hoe, maar ik heb gewonnen"

  Vincenzo Nibali legde maandag beslag op de eerste bergetappe in de Vuelta a España. De Italiaan maakte tijd goed op onder…

 7. 18:08

  Klassement Vuelta a España na etappe drie naar Andorra

 8. Nibali wint eerste bergetappe Vuelta in Andorra 17:29

  Nibali wint eerste bergetappe Vuelta in Andorra

  Vincenzo Nibali (hier op archiefbeeld) heeft de eerste bergetappe in de Vuelta a España gewonnen. De Italiaan versnelde in de…

 9. Slagter ruilt Cannondale-Drapac in voor Dimension Data 15:16

  Slagter ruilt Cannondale-Drapac in voor Dimension Data

  Tom-Jelte Slagter heeft een contract getekend bij het Zuid-Afrikaanse Dimension Data. De Groninger verlaat Cannondale-Drapac na…

 10. Ait el Abdia en Moreno breken botten in Vuelta a España 12:35

  Ait el Abdia en Moreno breken botten in Vuelta a España

  Anass Ait el Abdia en Javier Moreno waren zondag de eerste uitvallers van de 72ste Vuelta a España. De renners van UAE Team…

 11. Stultiens laat Team Sunweb achter en kiest voor Vos 12:13

  Stultiens laat Team Sunweb achter en kiest voor Vos

  Sabrina Stultiens ruilt Team Sunweb in voor WM3 Pro Cycling. De Nederlandse renster is de eerste versterking voor de ploeg van…

 12. Team Katusha-Alpecin legt Dowsett vast voor 2018 11:31

  Team Katusha-Alpecin legt Dowsett vast voor 2018

  Alex Dowsett heeft een contract getekend bij Team Katusha-Alpecin. De Britse tijdritspecialist komt over van Movistar, waar hij…

 13. Overzicht: alle transfers van de WorldTour-ploegen 11:00

  Overzicht: alle transfers van de WorldTour-ploegen

  Eduardo Sepúlveda, Daniel Oss (foto) en Peter Kennaugh waren op 1 augustus de eerste tranfers die officieel werden…

 14. Samenvatting: Lampaert rondt Quick-Step Floors' coup af 10:56

  Samenvatting: Lampaert rondt Quick-Step Floors' coup af

  Yves Lampaert won zondag de tweede etappe in de Ronde van Spanje. De Belg rondde in absolute finale een coup van Quick-Step Floors af met een solo. Lampaert…

 15. De Bezemwagen: schipper mag ik overvaren? Nee! 10:53

  De Bezemwagen: schipper mag ik overvaren? Nee!

  Yves Lampaert was de afmaker van Quick-Step Floors' coup in de Vuelta en Dylan Groenewegen liet zien zijn snelle benen weer te…

 16. De uitvallers in de 72ste Vuelta a España op een rij 10:00

  De uitvallers in de 72ste Vuelta a España op een rij

  Anass Ait el Abdia (hier op archiedbeeld) van UAE Team Emirates was zondag tijdens de tweede etappe de eerste uitvaller van de…

 17. Vuelta-etappe 3: de eerste bergen op weg naar Andorra 09:00

  Vuelta-etappe 3: de eerste bergen op weg naar Andorra

  Met drie beklimmingen op het programma gaat de 72ste Vuelta a España op dag drie écht beginnen. Hierom staat de Spaanse ronde…

 18. Overzicht: volledig etappeschema La Vuelta 2017 08:30

  Overzicht: volledig etappeschema La Vuelta 2017

  De 72ste Vuelta a España belooft een spektakel te worden met maar liefst acht echt aankomsten bergop. WielerUpdate.nl heeft het…

 19. zondag 20 augustus 2017

 20. Groenewegen: "Door de hectiek moest ik van ver komen" 21:38

  Groenewegen: "Door de hectiek moest ik van ver komen"

  Dylan Groenewegen won natuurlijk al een Tour-etappe, maar dat is vooralsnog zijn enige WorldTour-zege van het seizoen. Zondag…

 21. 19:52

  Fotogalerij: Lampaert slaat dubbelslag in Vuelta

 22. Lampaert beseft winst nauwelijks: "Dit is waanzinnig" 18:37

  Lampaert beseft winst nauwelijks: "Dit is waanzinnig"

  Yves Lampaert rondde vandaag (zondag) een indrukwekkende aanval van Quick-Step Floors af tijdens de tweede etappe in de Vuelta a…

 23. Dupont sprint naar zege in GP Jef Scherens 17:53

  Dupont sprint naar zege in GP Jef Scherens

  Timothy Dupont (hier op archiefbeeld) heeft de GP Jeff Scherens gewonnen. De renner van Vérandas Willems-Crelan werd in de…

 24. Quick-Step Floors grijpt macht met afmaker Lampaert 17:27

  Quick-Step Floors grijpt macht met afmaker Lampaert

  Yves Lampaert heeft de tweede etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Belg rondde in absolute finale een coup van Quick-Step…

 25. Viviani verslaat Groenewegen in Cyclassics Hamburg 17:09

  Viviani verslaat Groenewegen in Cyclassics Hamburg

  Elia Viviani (hier op achiefbeeld) heeft de Cyclassics Hamburg gewonnen. De Italiaan van Team Sky spurtte naar de zege. Hij…

 26. Vos wint Ronde van Noorwegen na spectaculaire slotrit 15:30

  Vos wint Ronde van Noorwegen na spectaculaire slotrit

  Marianne Vos (hier op archiefbeeld) heeft de Ladies Tour of Norway gewonnen. De Nederlandse sloeg aanvallen van landgenote Ellen…

 27. Organisatie noemt open brug 'betreurenswaardig' 13:53

  Organisatie noemt open brug 'betreurenswaardig'

  De organisatie van de Ladies Tour of Norway ging gisteren (zaterdag) door het stof vanwege een open brug in de finale. Daardoor…

 28. Contador gaat genieten, maar doet mee om te winnen 12:39

  Contador gaat genieten, maar doet mee om te winnen

  Alberto Contador begon zaterdag in Nîmes aan zijn allerlaatste grote ronde. Zijn aanvallende stijl van koersen zal door menig…

 29. Bahrain Merida strikt mountainbiker Pernsteiner 11:56

  Bahrain Merida strikt mountainbiker Pernsteiner

  Hermann Pernsteiner heeft een contract getekend bij Bahrain Merida. De Oostenrijker was de afgelopen seizoenen slechts…

 30. Sunweb en Kelderman pakken tijd: "We zijn tevreden" 11:34

  Sunweb en Kelderman pakken tijd: "We zijn tevreden"

  Wilco Kelderman sloeg al op de eerste dag van de Vuelta a España een slag voor zijn klassement. Team Sunweb werd derde in de…

 31. Samenvatting: BMC wint ploegentijdrit Vuelta door Nîmes 11:26

  Samenvatting: BMC wint ploegentijdrit Vuelta door Nîmes

  BMC Racing Team won zaterdag de ploegentijdrit in Nîmes waarmee de 72ste Vuelta a España opende. Rohan Dennis kwam als eerste over de meet van zijn ploeg en…

 32. Leider Dennis: "Dit is anders dan het geel van 2015" 10:01

  Leider Dennis: "Dit is anders dan het geel van 2015"

  Rohan Dennis mag zondag starten in de rode leiderstrui van de Vuelta a España. De Australiër kwam als eerste over de meet toen…

 33. Vuelta-etappe 2: spaarzame kans voor de sprinters 09:48

  Vuelta-etappe 2: spaarzame kans voor de sprinters

  Met maar liefst acht aankomsten bergop is deze Vuelta a España een kolfje naar de hand van de klimmers in het peloton. Maar de…

 34. zaterdag 19 augustus 2017

 35. Kruijswijk baalt na ploegentijdrit: "Een slecht begin" 20:32

  Kruijswijk baalt na ploegentijdrit: "Een slecht begin"

  LottoNL-Jumbo werd vandaag (zaterdag) vijftiende in de ploegentijdrit waarmee de 72ste Vuelta a España opende. De schade…

 36. 20:23

  Fotogalerij: de ploegentijdrit in de Vuelta door Nîmes

 37. BMC wint ploegentijdrit, Dennis pakt eerste rood 19:11

  BMC wint ploegentijdrit, Dennis pakt eerste rood

  BMC Racing Team heeft de ploegentijdrit in Nîmes, waarmee de 72ste Vuelta a España vandaag (zaterdag) opende, gewonnen. Rohan…

 38. Vos leidt na bizarre ontknoping in Ronde van Noorwegen 18:33

  Vos leidt na bizarre ontknoping in Ronde van Noorwegen

  De tweede etappe in de Ladies Tour of Norway is gewonnen door Chloe Hosking (hier op archiefbeeld). De Australische was Marianne…

 39. Spurttalent Jakobsen wordt prof bij Quick-Step Floors 16:00

  Spurttalent Jakobsen wordt prof bij Quick-Step Floors

  Fabio Jakobsen mag zich vanaf volgend seizoen profwielrenner noemen. Het Nederlandse sprinttalent heeft voor twee jaar getekend…

 40. Valverde mag weer fietsen en wil nog dit jaar koersen 15:20

  Valverde mag weer fietsen en wil nog dit jaar koersen

  De revalidatie van Alejandro Valverde verloopt indrukwekkend snel. De 37-jarige Spanjaard liep in de openingstijdrit van de Tour…

 41. Team Sunweb hengelt Theuns en Vervaeke binnen 14:07

  Team Sunweb hengelt Theuns en Vervaeke binnen

  Team Sunweb heeft vandaag (zaterdag) naar buiten gebracht dat Louis Vervaeke en Edward Theuns de ploeg komen versterken.…

 42. Vuelta a España begint volgend jaar in Málaga 13:34

  Vuelta a España begint volgend jaar in Málaga

  De Vuelta a España begint volgend jaar in Malaga, met een tijdrit. De organisatie moet nog besluiten of er een individueel…

 43. Startlijst La Vuelta: alle 198 renners en hun rugnummers 10:46

  Startlijst La Vuelta: alle 198 renners en hun rugnummers

  Met toppers als Chris Froome, Vincenzo Nibali, de Nederlandse kopmannen Wilco Kelderman en Steven kruijswijk aan de start en…

 44. La Vuelta: de klassementsfavorieten in Spanje op een rij 10:25

  La Vuelta: de klassementsfavorieten in Spanje op een rij

  De Vuelta a España is de ronde met onafgeronde zaken voor Chris Froome, de ronde waar Steven Kruijswijk zijn mislukte Giro…

 45. Starttijden ploegentijdrit Vuelta a España in Nîmes 10:09

  Starttijden ploegentijdrit Vuelta a España in Nîmes

  De Vuelta a España start zaterdag met een ploegentijdrit in het Franse Nîmes. Om 17.30 uur opent de Colombiaanse wildcardploeg…

 46. Vuelta-etappe 1: traditionele ploegendans in Nîmes 09:48

  Vuelta-etappe 1: traditionele ploegendans in Nîmes

  De traditionele opening van de Vuelta a España wordt dit jaar gehouden in Nîmes. In de Franse stad wordt de ploegentijdrit…

 47. vrijdag 18 augustus 2017

 48. Bellen met Gert: "Contador koerst altijd om te winnen" 18:37

  Bellen met Gert: "Contador koerst altijd om te winnen"

  De Vuelta a España is voor Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk de kans om te bewijzen dat ze bij de beste klassementsrenners…

 49. D'Hoore grijpt macht in eerste etappe van Noorse ronde 18:03

  D'Hoore grijpt macht in eerste etappe van Noorse ronde

  Jolien d'Hoore heeft de eerste etappe in de Ronde van Noorwegen voor dames gewonnen. De Belgische was na dik honderd kilometer…

 50. Mezgec verslaat Wippert en Hofland in Veenendaal 17:22

  Mezgec verslaat Wippert en Hofland in Veenendaal

  Luka Mezgec heeft de Veenendaal-Veenendaal Classic gewonnen. De Sloveen van Orica-Scott versloeg twee Nederlanders in de sprint…

 51. Wanty-Groupe Gobert heerst in slotrit Limousin 17:02

  Wanty-Groupe Gobert heerst in slotrit Limousin

  Het Belgische Wanty-Groupe Gobert heeft de Ronde van de Limousin op imponerende wijze afgesloten. Guillaume Martin won de sotrit…

 52. UAE Team Emirates trekt Martin en Sutherland aan 15:36

  UAE Team Emirates trekt Martin en Sutherland aan

  Daniel Martin koerst de komende twee seizoenen in dienst van UAE Team Emirates. De Ier, die dit jaar zesde werd in de Tour de…

 53. Barguil en De Gendt van plan ook de Vuelta te kleuren 13:22

  Barguil en De Gendt van plan ook de Vuelta te kleuren

  Warren Barguil en Thomas De Gendt kleurden de Tour de France met hun aanvalslust. De Gendt reed ruim duizend kilometer in de…

 54. Tempobeest Vermote brult volgend jaar bij Dimension Data 11:59

  Tempobeest Vermote brult volgend jaar bij Dimension Data

  Julien Vermote verlaat Quick-Step Floors na zeven seizoenen. Vanaf 2018 komt de Belg uit voor Team Dimension Data. Vermote liet…

Meer nieuws