Preview: Luik-Bastenaken-Luik, van jong tot oud

Preview: Luik-Bastenaken-Luik, van jong tot oud

25 april 2015 – Nog nooit had hij de schrikwekkende Muur van Huy bedwongen, tot afgelopen woensdag. Zijn jeugdige branie in de finale van de Waalse Pijl leverde hem uiteindelijk een even fraaie als verrassende tweede plek op. Breeduit grijnzend onderging hij, Julian Alaphilippe, de loftuitingen na afloop. De pas 22-jarige Fransman zal morgen ongewild het lijdend voorwerp van een contrast zijn. De jonge renner zal dan de ouderdomsdeken omslaan en deelnemen aan de meest antieke der wielerklassiekers, Luik-Bastenaken-Luik. De 34-jarige veteraan Simon Gerrans zit nu nog op de troon in de industriestad; zal de 101e editie van het monument opnieuw in handen vallen van een oude leermeester of grijpt de jeugd de macht?

Geschiedenis van Luik-Bastenaken-Luik

Om de allereerste winnaar van Luik-Bastenaken-Luik terug te vinden moeten we de wielerkronieken op een zeer stoffige bladzijde openslaan. Daar valt te lezen dat de Belg Léon Houa zich op 29 mei 1892 na bijna elf uur koers de sterkste toonde van een deelnemersveld van 32 amateurs. Een jaar later mocht de Luikenaar eveneens de bloemen in ontvangst nemen. Houa voltooide in 1894 een hattrick door zijn naam na afloop van de eerste profeditie van de heuvelklassieker gegraveerd te zien in de trofee. Zijn drie zeges vormden de opmaat voor een uitgebreide triomfstoet van 59 Belgische zeges in het sluitstuk van het klassieke voorjaar.

De editie van 1980 van het monument, dat vanwege zijn rijke historie de bijnaam La Doyenne draagt, wat 'ouderdomsdeken' betekent, is misschien wel de meest memorabele en kreeg een al even illustere winnaar. Vlak nadat de renners op 28 april van dat jaar het startschot horen klinken in Luik, begint het ongenadig hard te regenen. Wanneer het parcours even later voor het eerst omhoog begint te plooien kijkt het 174-koppige peloton vertwijfeld omhoog en steken de renners massaal de handen uit om zich te verzekeren van hetgeen op hen neerdaalt: sneeuw. Dikke vlokken teisteren de gezichten en benen van de renners onophoudelijk. Petjes en regentricots kunnen de rillende coureurs niet genoeg beschermen tegen de barre omstandigheden en de meesten maken uit pure ellende rechtsomkeert. Één man krijgt echter een verbeten grimas op het gezicht en blijft zich vloekend en tierend door het Ardense landschap voortsleuren: Bernard Hinault. De Das wint, maar moet een hoge prijs betalen voor zijn triomf: sinds die dag heeft de Fransman geen gevoel meer in twee van zijn vingers. Hennie Kuiper komt op ruim negen minuten achterstand als tweede binnen, nog slechts negentien renners zullen volgen. 

Eddy Merckx wist het vaakst juichend over de meet te komen in de heuvelklassieker. De Kannibaal peuzelde de winst vijf keer op. De Nederlandse oogst is met drie overwinningen wat magertjes. Adrie van der Poel legde in 1988 beslag op de laatste vaderlandse zege.

Parcours

Waar het startschot sinds jaar en dag klinkt in Luik, wordt de finishlijn al een poosje op steenworp afstand van de industriestad getrokken, in Ans. De deelnemers aan de 101e editie van Luik-Bastenaken-Luik worden geconfronteerd met exact hetzelfde aantal hellingen als vorig jaar, namelijk tien, alleen luisteren ze niet allemaal naar dezelfde naam. Ten aanzien van de uitvoering van 2014 zijn de de Côte de la Vecquée en de Côte des Forges vervangen door de Col du Rosier en de Col du Macquisard. Nadat het peloton is weggeschoten vervolgen de renners hun weg zuidwaarts, richting de grens van Luxemburg, om na 79 kilometer aan de eerste serieuze klim van de dag te beginnen: de Côte de La Roche-en-Ardenne.

Na het bedwingen van deze 2,8 kilometer lange kuitenbijter wacht na ruim veertig kilometer de volgende helling (Côte de Saint-Roch) en als de Côte de Wanne na 169 kilometer gepasseerd is, kunnen de echte klimgeiten even hun klasse demonstreren. Dan doemt de steilste klim van het monument op, de Côte de Stockeu. Deze gemene puist, die tegen het stadje Stavelot aanschurkt, bevat op de steilste flanken een stijgingspercentage van 21 procent, maar komt veel te vroeg in de wedstrijd om als scherprechter te dienen. Hierna, als de renners de lus vanuit Bastogne omhoog hebben gemaakt richting finish, dienen zich tussen kilometerpaal 180 en 210 achtereenvolgens de Côte de la Haute-Levée, de Col du Rosier en Col du Maquisard aan. Op dertig kilometer voor het einde van La Doyenne, dit jaar exact 253 kilomer lang, begint het echte vuurwerk wanneer het pak arriveert bij de fameuze Côte de La Redoute, de zwaarste pukkel van Luik-Bastenaken-Luik. Met venijnige stukken van boven de twintig procent bij een totale lengte van twee kilometer zal hier vermoedelijk al voorzichtig het kaf van het koren gescheiden worden.

Aangekomen op de top is het nog 34,5 kilometer naar de eindstreep en zullen coureurs met snode plannen nog twee hellingen goed moeten zien te verteren. De Côte de Saint-Nicolas - op vijf kilometer van de meet - vormt traditiegetrouw het klimsluitstuk van de heuvelklassieker. Eventuele avonturiers zullen aan het begin van het laatste colletje extra puffen en kreunen, aangezien in de eerste 500 meter het zwaartepunt ligt, en zullen na een korte afdaling in de laatste 1,5 kilometer de pijn moeten verbijten om in stijgende lijn juichend te kunnen arriveren in de straten van Ans.

Favorieten

Om het maar eens oneerbiedig te zeggen: de oudjes verdelen de laatste jaren de buit in Luik-Bastenaken-Luik. De afgelopen twee decennia viel het slotstuk van het Ardense World Tour-drieluik overwegend in handen van ervaren dertigers, waarbij Aleksandr Vinokoerov de kroon spande. Vino raapte vijf jaar geleden op 36-jarige leeftijd zijn tweede zege in het monument op. Ook dit jaar lijken de nodige nestors weer aanspraak te mogen maken op de eindzege, met Alejandro Valverde, die vandaag zijn 35e verjaardag viert, als voornaamste troonpretendent. De Spanjaard heerste woensdag op de Muur van Huy, wat hem de bloemen in de Waalse Pijl opleverde, en mikt op een derde triomf in La Doyenne.

Ook met de routiniers Joaquim Rodríguez (35) en Vincenzo Nibali (30) dient rekening te worden gehouden. Natuurlijk zou de naam van de 32-jarige Philippe Gilbert normaalgesproken ook hoog op het lijstje van gelouterde favorieten prijken, maar het is nog maar zeer de vraag of de Belg kan meedingen naar een podiumplek na zijn valpartij in de Waalse Pijl, die hij gehavend moest verlaten. Van titelhouder Simon Gerrans hoeft volgens zijn ploegleider bij Orica-GreenEdge, Matt White, niet veel verwacht te worden. De 34-jarige coureur, die vorig jaar de eerste Australiër werd die de Ardense klassieker op zijn naam wist te schrijven, kende een rommelige voorbereiding op Luik-Bastenaken-Luik vanwege diverse valpartijen. Daarom krijgen ook zijn ploeggenoten Michael Albasini, de nummer drie van de Waalse Pijl, en Simon Yates morgen een beschermde rol.

Hoewel de laatste jaren dus een aangelegenheid voor de geroutineerde mannen met een flinke longinhoud, is het de vraag wat de jongere garde kan laten zien in het monument. Wereldkampioen Michal Kwiatkowski (24) voert de  gelederen aan in termen van voornaamste kanshebbers, maar wellicht kunnen ook zijn jongere collega's Alaphilippe en Tim Wellens (23) voor een huzarenstukje zorgen. De patriottische wielerfanse zullen hun blik moeten richten op Bauke Mollema, Tom Dumoulin, die de Waalse Pijl liet schieten om te kunnen schitteren in de afsluiter van het klassieke voorjaar en Wilco Kelderman, door LottoNL-Jumbo naar voren geschoven om de finale kleur te geven.

Weer

Het zal niet zo'n erbarmelijke toestand als destijds in 1980 worden, maar de weergoden zullen zich morgen wederom in het strijdtoneel mengen. Volgens de weersverwachtingen kunnen de renners zich gaan opmaken voor een natte editie, wat ongetwijfeld voor gladde wegen en wellicht een aantal gemene glibberpartijen gaat zorgen. Echter, een pluspuntje voor het peloton: er is geen sneeuw voorspeld.

Luik-Bastenaken-Luik is zondag weer live te volgen via WielerUpdate.nl!


gerelateerd

Reacties

Het laatste nieuws
Volledig
Compact

 1. donderdag 12 oktober 2017

 2. Mededeling over de toekomst van WielerUpdate.nl 14:00

  Mededeling over de toekomst van WielerUpdate.nl

  Jarenlang heeft de redactie van WielerUpdate.nl de wielerfans op de hoogte gehouden van het laatste nieuws van deze mooie sport.…

 3. Bakelants ondergaat operatie na zware val in Lombardije 12:35

  Bakelants ondergaat operatie na zware val in Lombardije

  Jan Bakelants zal vrijdag geopereerd worden na zijn zware valpartij in de Ronde van Lombarije van afgelopen zaterdag. De…

 4. Meersman wordt ploegleider Marlux-Napoleon Games 09:30

  Meersman wordt ploegleider Marlux-Napoleon Games

  Gianni Meersman moest in 2016 plotseling stoppen met wielrennen toen bij hem hartritmestoornissen werden vastgesteld. De…

 5. woensdag 11 oktober 2017

 6. Eerste zege Hofland in twee jaar: "Dat maakt het speciaal" 20:10

  Eerste zege Hofland in twee jaar: "Dat maakt het speciaal"

  Moreno Hofland won woensdag de eerste editie van de Belgische koers Famenne Ardenne Classic. Voor de sprinter van Lotto Soudal…

 7. Hofland zegeviert in eerste Famenne Ardenne Classic 17:13

  Hofland zegeviert in eerste Famenne Ardenne Classic

  De eerste editie van de Belgische koers Famenne Ardenne Classic is gewonnen door Moreno Hofland. De sprinter van Lotto Soudal…

 8. 16:55

  Video: Op bezoek bij technisch directeur Merijn Zeeman

  Velon gaat het hele seizoen al op bezoek bij betrouwbare krachten die 'achter' het team met renners staan. In de laatste…

 9. Bennett oppermachtig in de sprints in de Ronde van Turkije 16:34

  Bennett oppermachtig in de sprints in de Ronde van Turkije

  Sam Bennett heeft ook de tweede etappe in de Ronde van Turkije gewonnen. De Ier van Bora-Hansgrohe was in de massasprint zeer…

 10. Ruijgh pakt de leiderstrui over in de Tour of Iran 13:34

  Ruijgh pakt de leiderstrui over in de Tour of Iran

  Rob Ruijgh is de nieuwe leider in de Tour of Iran. De Nederlander, uitkomend voor Tarteletto - Isorex, stond voor aanvang van…

 11. 12:48

  Video: Bennett de snelste in openingsrit Turkije

  Sam Bennett heeft uitstekende najaarsvorm te pakken. Onlangs won hij al de Sparkassen Münsterland Giro en dinsdag was het raak…

 12. Poels: "Het was frustrerend dat ik niet in L-B-L kon starten" 11:52

  Poels: "Het was frustrerend dat ik niet in L-B-L kon starten"

  Voor Wout Poels was het wielerseizoen 2017 er een met twee gezichten. Aan de eerste helft van het jaar bewaart de Nederlander…

 13. Sagan begint 2018 met 'perfecte start' in de Tour Down Under 11:00

  Sagan begint 2018 met 'perfecte start' in de Tour Down Under

  Voor de derde keer in zijn carrière zal Peter Sagan het seizoen beginnen in de Tour Down Under. De wereldkampioen zal…

 14. Ploeg Vos gaat in 2018 verder als WaowDeals Pro Cycling 10:33

  Ploeg Vos gaat in 2018 verder als WaowDeals Pro Cycling

  De ploeg van Marianne Vos gaat onder een nieuwe naam verder. WM3 Pro Cycling heet in 2018 WaowDeals Pro Cycling. Het Belgische…

 15. Roglic: "De winst over de Galibier springt er wel uit" 10:15

  Roglic: "De winst over de Galibier springt er wel uit"

  Primoz Roglic vestigde zijn naam al afgelopen seizoen met tijdritwinst in de Giro d'Italia, maar in 2017 liet de Sloveen echt…

 16. Beukeboom wil werelduurrecord Wiggins aanvallen 09:32

  Beukeboom wil werelduurrecord Wiggins aanvallen

  Dion Beukeboom (28) heeft zijn zinnen gezet op het werelduurrecord, dat nu nog in handen is van Bradley Wiggins. De Nederlandse…

 17. Overzicht: alle transfers van de WorldTour-ploegen 09:10

  Overzicht: alle transfers van de WorldTour-ploegen

  Eduardo Sepúlveda, Daniel Oss en Peter Kennaugh waren op 1 augustus de eerste tranfers die officieel werden aangekondigd. De…

 18. dinsdag 10 oktober 2017

 19. Safarzadeh wint in Ronde van Iran, Doets knap vierde 17:20

  Safarzadeh wint in Ronde van Iran, Doets knap vierde

  Saeeid Safarzadeh heeft de derde etappe in de Ronde van Iran gewonnen. De Iraniër van het Tabriz Shahrdary Team soleerde in…

 20. Reichenbach maanden aan de kant na val met Moscon 16:59

  Reichenbach maanden aan de kant na val met Moscon

  Het incident tussen Sebastian Reichenbach en Gianni Moscon deed al het nodige stof opwaaien, maar het voorval lijkt nu wederom…

 21. Bennett sprint naar winst in ouverture Ronde van Turkije 15:46

  Bennett sprint naar winst in ouverture Ronde van Turkije

  Sam Bennett (hier op archiefbeeld) heeft de openingsetappe in de Ronde van Turkije op zijn palmares bijgeschreven. De Ier van…

 22. Van Vleuten onderdeel van selectie EK baanwielrennen 14:57

  Van Vleuten onderdeel van selectie EK baanwielrennen

  Annemiek van Vleuten zal in Berlijn haar opwachting maken tijdens het Europees kampioenschap baanwielrennen. De wereldkampioene…

 23. De Plus is opgelucht: "Mirakel dat ik dit heb overleefd" 14:15

  De Plus is opgelucht: "Mirakel dat ik dit heb overleefd"

  Het waren angstaanjagende beelden voor menig wielervolger: Laurens De Plus die tijdens de Ronde van Lombardije zwaar ten val…

 24. Weinig starters in de cross: "Startgeld vormt probleem" 13:35

  Weinig starters in de cross: "Startgeld vormt probleem"

  De eerste cross voor de DVV verzekeringen Trofee kende bij de elite zondag slechts 23 deelnemers aan het vertrek. Volgens…

 25. Talentvolle Lambrecht in 2018 bij 'grote' Lotto Soudal 10:55

  Talentvolle Lambrecht in 2018 bij 'grote' Lotto Soudal

  Het Belgische klimtalent Bjorg Lambrecht rijdt in 2018 voor de profploeg van Lotto Soudal. De 20-jarige renner uit Gent rijdt nu…

 26. Van Aert weet: "Mijn eerste overwinning komt er aan" 09:53

  Van Aert weet: "Mijn eerste overwinning komt er aan"

  Wout Van Aert kende een moeizaam begin van het seizoen, maar hij komt langzaam maar zeker weer in zijn oude vorm. Een ouderwetse…

 27. maandag 9 oktober 2017

 28. De Plus stapt volgende maand weer op de fiets 21:33

  De Plus stapt volgende maand weer op de fiets

  Laurens De Plus keert volgende maand terug op de fiets. De Belg schoot zaterdag in de Ronde van Lombardije in een afdaling over…

 29. 'Alpe d'Huez keert terug in parcours Tour de France' 15:55

  'Alpe d'Huez keert terug in parcours Tour de France'

  De Tour de France van 2018 doet volgens de Franse krant Le Dauphiné de Alpe d'Huez aan. De afgelopen twee edities van La Grand…

 30. Betancur en Anacona nog twee seizoenen bij Movistar 15:29

  Betancur en Anacona nog twee seizoenen bij Movistar

  Carlos Betancur en Winner Anacona koersen ook de komende twee seizoenen voor Movistar. De Spaanse ploeg maakt bekend dat beide…

 31. Degenkolb is weer thuis en richt zich op volgend jaar 15:15

  Degenkolb is weer thuis en richt zich op volgend jaar

  John Degenkolb is over twee weken klaar om weer te gaan trainen. Eind september werd bekend dat Degenkolb opgenomen was in het…

 32. Ruijgh tweede in Ronde van Iran, Kers verliest leiderstrui 14:15

  Ruijgh tweede in Ronde van Iran, Kers verliest leiderstrui

  Rob Ruijgh is vandaag (maandag) tweede geworden in de tweede etappe van de Ronde van Iran (Azerbeidzjan). De Nederlander van…

 33. Valverde op weg terug: "Ik train wekelijks 700 kilometer" 12:08

  Valverde op weg terug: "Ik train wekelijks 700 kilometer"

  Alejandro Valverde jaagt in sneltreinvaart door zijn revalidatie. De Spanjaard kwam 101 dagen geleden ten val in de…

 34. Armée koerst tot eind 2020 in dienst van Lotto Soudal 11:06

  Armée koerst tot eind 2020 in dienst van Lotto Soudal

  Sander Armée koerst ook de komnde twee seizoenen voor Lotto Soudal. De Belg won dit jaar een etappe in de Vuelta a España, dat…

 35. Van Avermaet start toch in Ronde van Guangxi 09:32

  Van Avermaet start toch in Ronde van Guangxi

  Greg Van Avermaet komt terug op zijn beslissing het seizoen vroegtijdig te beëindigen. De Belg kondigde eind vorige maand aan…

 36. zondag 8 oktober 2017

 37. Van der Poel weet: "Ik heb misschien iets te lang gewacht" 17:27

  Van der Poel weet: "Ik heb misschien iets te lang gewacht"

  Hij leek onverslaanbaar, bij vlagen zelfs ongenaakbaar, maar in Ronse toonde Mathieu van der Poel zich dan toch gewoon…

 38. Trentin wint Parijs-Tours na fraai ploegenspel Terpstra 17:02

  Trentin wint Parijs-Tours na fraai ploegenspel Terpstra

  De 111de editie van Parijs-Tours is een prooi geworden voor Matteo Trentin. De Italiaan (hier op archiefbeeld) van Quick-Step…

 39. Verraste Van der Haar: "Niet verwacht te kunnen winnen" 16:48

  Verraste Van der Haar: "Niet verwacht te kunnen winnen"

  De zegereeks van Mathieu van der Poel moest eens eindigen, maar dat juist Lars van het Haar de doorbraak forceerde, mag toch wel…

 40. Van der Haar doorbreekt zegereeks Van der Poel in Ronse 16:01

  Van der Haar doorbreekt zegereeks Van der Poel in Ronse

  Lars van der Haar heeft de zegereeks van Mathieu van der Poel doorbroken. De Nederlander van Telenet-Fidea won in Ronse de…

 41. Boom en Van Vleuten slaan verrassend toe op mountainbike 14:53

  Boom en Van Vleuten slaan verrassend toe op mountainbike

  Lars Boom heeft vandaag (zondag) in Eijsden opzien gebaard met een puik optreden op de mountainbike. De voormalig wereldkampioen…

 42. Kers zorgt voor Nederlandse zege in Ronde van Iran 12:50

  Kers zorgt voor Nederlandse zege in Ronde van Iran

  Koos Jeroen Kers (hier op archiefbeeld) heeft de openingsetappe in de Ronde van Iran weten te winnen. De Nederlander van het…

 43. Samenvatting: Nibali soleert fraai naar jubileum in Como 12:00

  Samenvatting: Nibali soleert fraai naar jubileum in Como

  Hij was al de grote favoriet vooraf en maakte die rol met verve waar. Vincenzo Nibali greep zaterdag op fraaie wijze de macht in…

 44. Mohoric grijpt zege in allereerste Hong Kong Challenge 11:44

  Mohoric grijpt zege in allereerste Hong Kong Challenge

  Matej Mohoric heeft de Hong Kong Challenge op zijn palmares weten bij te schrijven. De Sloveen wist de allereerste uitgave van…

 45. Oomen imponeert in Lombardije: "Ik mag tevreden zijn" 11:14

  Oomen imponeert in Lombardije: "Ik mag tevreden zijn"

  Sam Oomen kon vorig jaar in Luik-Bastenaken-Luik al een aardig woordje meespreken tijdens de finale van een monument, maar…

 46. Nibali pakt vijftigste zege: "Dit was echt de perfecte dag" 10:02

  Nibali pakt vijftigste zege: "Dit was echt de perfecte dag"

  Vincenzo Nibali won gisteren (zaterdag) voor de tweede maal in zijn succesvolle wielercarrière de Ronde van Lombardije. Het…

 47. Bakelants breekt ribben en rugwervels na val in ravijn 09:44

  Bakelants breekt ribben en rugwervels na val in ravijn

  Jan Bakelants heeft bij zijn val in de Ronde van Lombardije zeven ribben en twee rugwervels gebroken. De Belg van AG2R La…

 48. zaterdag 7 oktober 2017

 49. Nibali oppermachtig naar tweede zege in Lombardije 16:43

  Nibali oppermachtig naar tweede zege in Lombardije

  Vincenzo Nibali heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Ronde van Lombardije gewonnen. De Italiaan van Bahrain Merida…

 50. Quick-Step Floors: geen serieuze verwondingen De Plus 16:29

  Quick-Step Floors: geen serieuze verwondingen De Plus

  Laurens De Plus heeft geen serieuze verwondingen overgehouden aan zijn val in de Ronde van Lombardije. De renner van Quick-Step…

 51. Opnieuw staat er geen maat op winnende Van der Poel 16:17

  Opnieuw staat er geen maat op winnende Van der Poel

  Mathieu van der Poel (hier op archiefbeeld) heeft ook zijn zesde deelname aan een cross dit seizoen omgezet in een zege. De…

 52. Bouhanni excuseert zich voor gedrag tegen Barbier 14:48

  Bouhanni excuseert zich voor gedrag tegen Barbier

  Nacer Bouhanni heeft zijn excuses aangeboden voor zijn gedrag direct na de finish van Parijs-Bourges. De Franse spurter van…

 53. Gestopte Talansky (28) gaat zich richten op triatlon 12:11

  Gestopte Talansky (28) gaat zich richten op triatlon

  Andrew Talansky gaat zich richten op de triatlon. De 28-jarige Amerikaan liet in augustus weten een punt te zetten achter zijn…

 54. Voorbeschouwing: wie steekt Nibali naar de kroon in Como? 11:00

  Voorbeschouwing: wie steekt Nibali naar de kroon in Como?

  Hoewel het WorldTour-seizoen nog doorloopt met de rondes van Turkije en Guangxi, blijft de Ronde van Lombardije de herfstkoers…

 55. Italiaan Taliani krijgt dopingschorsing van vier jaar 10:04

  Italiaan Taliani krijgt dopingschorsing van vier jaar

  Alessio Taliani is voor vier jaar geschorst voor het gebruik van triamcinolonacetonide. Androni Giocattoli, de ploeg van…

 56. 2016: Chaves zegeviert in Ronde van Lombardije 09:36

  2016: Chaves zegeviert in Ronde van Lombardije

  Esteban Chaves was in de 2016 de winnaar van de laatste klassieker van het jaar. Dit jaar kan de Colombiaan van Orica-Scott niet meedoen aan de Ronde van…

Meer nieuws