La Vuelta 2016: volledig overzicht parcours

La Vuelta 2016: volledig overzicht parcours

20 augustus 2016 – De 71ste Vuelta a España gaat weer een heerlijk klimmersfestijn worden. In maar liefst twaalf etappes zijn bergen in het parcours opgenomen, acht keer ligt de aankomst bergop, er zijn maar vijf echte kansen voor de sprinters en twee tijdritten. WielerUpdate.nl heeft het volledige parcours van de Ronde van Spanje overzichtelijk in kaart gebracht.

Etappe 1: Laias – Castrello de Miño (ploegentijdrit, 27,8 kilometer)

Zaterdag 20 augustus


Het is alweer de zesde keer op een rij dat de Vuelta begint met een ploegentijdrit. Het vlakke parcours in de buurt van Ourense (Galicië) is 27,8 kilometer lang en zal direct wat verschillen in het klassement gaan veroorzaken.

Etappe 2: Ourense - Baiona (vlak, 160,8 kilometer)

Zondag 21 augustus


Hoewel er één beklimming van de derde categorie in het parcours van de tweede etappe ligt, is dit een kans voor de sprinters. Het slot is namelijk Spaans vlak. Er ligt nog wel een heuveltje op tien kilometer voor het einde waardoor een sprint alsnog niet zeker is.

Etappe 3: Marín - Mirador de Ézaro (heuvels, 176,4 kilometer)

Maandag 22 augustus


Na bijna honderd kilometer vlak gaat er voor het eerst stevig geklommen worden in de derde etappe. De Alto de Lestaio (derde categorie) is nog opwarmwerk, de Alto das Paxaireiras (2) is meteen een gemene kuitenbijter van negen kilometer lang. Vervolgens ligt de aankomst bergop in Mirador de Ézaro na een klim waarin stukken zitten van twintig procent stijgingspercentage. In 2012 kwam de Vuelta hier ook en toen werd Robert Gesink knap vierde, achter Joaquim Rodríguez, Alberto Contador en Alejandro Valverde.

Etappe 4: Betanzos - San Andrés de Teixido (heuvels, 163,5 kilometer)

Dinsdag 23 augustus


Opnieuw een aankomst bergop en opnieuw kunnen de puncheurs aan het werk. Na twee pukkels van de derde categorie in het begin van de etappe, wordt de rit in San Andrés de Teixido afgesloten met een slotklim waarin steile stukken zitten én een afdaling halverwege.

Etappe 5: Viveiro - Lugo (Vlak, 171,3 kilometer)

Woensdag 24 augustus


In de vijfde etappe krijgen de sprinters weer eens een kans. Er ligt wel een klim in het parcours en ook in het slot van de etappe glooit het, maar veel vlakker dan dit wordt het niet in Spanje. De aankomst loopt voorzichtig op.

Etappe 6: Monforte de Lemos - Luintra (heuvels, 163,2 kilometer)

Donderdag 25 augustus


Het zal de hele dag op en af gaan tijdens de zesde etappe. Toch heeft alleen de Alto Alenza een categorie (2) gekregen. Dag zes lijkt een leuk klusje voor de aanvalslustige renners in het peloton of de sprinters met inhoud.

Etappe 7: Maceda - Puebla de Sanabria (bergen, 158,8 kilometer)

Vrijdag 26 augustus


De rit naar Puebla de Sanabria zal een slopende worden. Geen lange, steile beklimmingen maar wel bijna de hele dag bergop fietsen. Onderweg liggen drie beklimmingen van de derde categorie, de finish ligt na een afdaling van ongeveer achttien kilometer.

Etappe 8: Villalpando - La Camperona (aankomst bergop, 181,5 kilometer)

Zaterdag 27 augustus


De hele dag is het vlak, tot de laatste acht kilometer. Daar ligt namelijk de Alto de La Camperona van de eerste categorie. Vooral het laatste stuk van die klim is loodzwaar met stijgingspercentages die de twintig procent aantikken.

Etappe 9: Cistierna - Alto del Naranco (aankomst bergop, 165 kilometer)

Zondag 28 augustus


Wéér een aankomst bergop. Na een klim van de derde categorie en een eindeloze afdaling, gaat het in de finale op en af. De aankomst ligt uiteindelijk kort na de top van de slotklim naar de finishplaats.

Etappe 10: Lugones - Lagos de Covadonga (aankomst bergop, 186,6 kilometer)

Maandag 29 augustus


Nog één etappe en dan mogen de renners eindelijk even een dagje rust nemen. Maar niet voordat er voor de derde dag op rij een aankomst bergop ligt - en wat voor eentje! Na 186,6 kilometer wordt de top van de klim naar Lagos de Covadonga bereikt. Die klim heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3 procent. Onderweg is het echter af en toe een stuk steiler, in de laatste kilometers wordt zelfs 17,5 procent gehaald.

Etappe 11: Lastres - Peña Cabarga (aankomst bergop, 168,6 kilometer)

Woensdag 31 augustus


Qua profiel lijkt de elfde etappe veel op de achtste etappe naar La Camperona. De hele dag is het vlak, totdat de laatste vijf kilometer wordt bereikt. De slotklim naar Peña Cabarga van de eerste categorie is een pittig ding met een hoogtepunt van achttien procent stijgingspercentage, gemiddeld gaat de weg met 9,4 procent omhoog.

Etappe 12: Los Corrales de Buelna - Bilbao (heuvels, 194,8 kilometer)

Donderdag 1 september


Er liggen vier gecategoriseerde beklimmingen in de twaalfde etappe naar Bilbao, de grootste stad in het Baskenland. Omdat de klassementsmannen de dagen hiervoor genoeg kansen hebben gekregen om verschillen te maken en het parcours te zwaar is voor de sprinters, is dit de ideale dag voor de aanvallers.

Etappe 13: Bilbao - Urdax (heuvels, 212,4 kilometer)

Vrijdag 2 september


De dertiende etappe naar Urdax is met 212,4 kilometer de langste van de 71ste Vuelta a España. Opnieuw wordt het profiel gekenmerkt door de vele beklimmingen, dit keer moeten er zelfs zeven beklimmingen op één dag worden gedaan. De finish ligt na een snelle afdaling van iets meer dan vijf kilometer.

Etappe 14: Urdax - Col d'Aubisque (aankomst bergop, 196,1 kilometer)

Zaterdag 3 september


De koninginnenrit in de Vuelta! De Col d'Aubisque is vooral bekend uit de Tour de France, waar de berg al 72 keer in het parcours werd opgenomen. Dit jaar lenen de Fransen de legendarische berg uit aan de Ronde van Spanje. Maar voordat de Col d'Aubisque aan de beurt is, moeten eerst nog de de Col Inharpu (eerste categorie), de Col de La Pierre Saint Martin (1) en de Col de Marie Blanque (1) beklommen worden. De Col d'Aubisque is 16,6 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2 procent.

Etappe 15: Sabiñánigo - Aramón Formigal (aankomst bergop, 118,5 kilometer)

Zondag 4 september


De wielerfans worden verwend in het derde Vuelta-weekend. Na de etappe naar de Col d'Aubisque belooft ook de korte vijftiende etappe op voorhand spektakel. In minder dan 120 kilometer moet er drie keer geklommen worden. Na twee opwarmertjes ligt de aankomst bergop na een klim van veertien kilometer.

Etappe 16: Alcañiz - Peñiscola (vlak slot, 156,4 kilometer)

Maandag 5 september


De zestiende etappe is makkelijk op te delen in twee stukken. Tot een kilometer of negentig gaat de weg geleidelijk omhoog, daarna is het afdalen en vlak tot de finish in Peñiscola. Ploegen die een sprinter mee hebben genomen zullen hun verantwoordelijkheid nemen, hun kansen in Spanje zijn namelijk spaarzaam.


Etappe 17: Castellón - Llucena (aankomst bergop, 177,5 kilometer)

Woensdag 7 september


Het houdt niet op, weer ligt de aankomst bovenop een berg. Dit keer is het de Alto Mas de la Costa van de eerste categorie. Dat is een verschrikkelijk steile klim met stukken van 21 procent stijgingspercentage. Het gemiddelde ligt op 12,9 procent over een afstand van vier kilometer.

Etappe 18: Requena - Gandía (vlak, 200,6 kilometer)

Donderdag 8 september


Hoewel er ook op deze dag weer de nodige hoogtemeters worden gemaakt, is dit naar Spaanse maatstaven een vlakke rit. In de laatste dertig kilometer hoeft er niet meer geklommen te worden en dus zullen de sprinters hun kans schoon zien.

Etappe 19: Xàbia - Calp (individuele tijdrit, 37 kilometer)

Vrijdag 9 september


De enige individuele tijdrit in deze Vuelta is zo goed als vlak. Twee dagen voor Madrid is dit de voorlaatste kans voor de klassementsmannen om verschillen te maken.

Etappe 20: Benidorm - Alto de Aitana (aankomst bergop, 193,2 kilometer)

Zaterdag 10 september


De klap op vuurpijl, misschien de ontknoping, maar in ieder geval een heerlijk officieus sluitstuk van de Vuelta a España. In de aanloop naar de slotklim liggen vier beklimmingen van de tweede categorie. De slotklim, Alto de Aitana, is van de buitencategorie, maar liefst 21,2 kilometer lang en gaat met gemiddeld 5,9 procent omhoog.

Etappe 21: Las Rozas - Madrid (vlak, 104,5 kilometer)

Zondag 11 september


De paradetocht naar Madrid is iets langer dan honderd kilometer en daarmee kwelt de organisatie de wielerfans niet langer dan nodig is. Het gaat op de slotdag namelijk maar om één ding; de sprint in Madrid en daarna de huldiging van de winnaars.


Reacties

Het laatste nieuws
Volledig
Compact

 1. donderdag 12 oktober 2017

 2. Mededeling over de toekomst van WielerUpdate.nl 14:00

  Mededeling over de toekomst van WielerUpdate.nl

  Jarenlang heeft de redactie van WielerUpdate.nl de wielerfans op de hoogte gehouden van het laatste nieuws van deze mooie sport.…

 3. Bakelants ondergaat operatie na zware val in Lombardije 12:35

  Bakelants ondergaat operatie na zware val in Lombardije

  Jan Bakelants zal vrijdag geopereerd worden na zijn zware valpartij in de Ronde van Lombarije van afgelopen zaterdag. De…

 4. Meersman wordt ploegleider Marlux-Napoleon Games 09:30

  Meersman wordt ploegleider Marlux-Napoleon Games

  Gianni Meersman moest in 2016 plotseling stoppen met wielrennen toen bij hem hartritmestoornissen werden vastgesteld. De…

 5. woensdag 11 oktober 2017

 6. Eerste zege Hofland in twee jaar: "Dat maakt het speciaal" 20:10

  Eerste zege Hofland in twee jaar: "Dat maakt het speciaal"

  Moreno Hofland won woensdag de eerste editie van de Belgische koers Famenne Ardenne Classic. Voor de sprinter van Lotto Soudal…

 7. Hofland zegeviert in eerste Famenne Ardenne Classic 17:13

  Hofland zegeviert in eerste Famenne Ardenne Classic

  De eerste editie van de Belgische koers Famenne Ardenne Classic is gewonnen door Moreno Hofland. De sprinter van Lotto Soudal…

 8. 16:55

  Video: Op bezoek bij technisch directeur Merijn Zeeman

  Velon gaat het hele seizoen al op bezoek bij betrouwbare krachten die 'achter' het team met renners staan. In de laatste…

 9. Bennett oppermachtig in de sprints in de Ronde van Turkije 16:34

  Bennett oppermachtig in de sprints in de Ronde van Turkije

  Sam Bennett heeft ook de tweede etappe in de Ronde van Turkije gewonnen. De Ier van Bora-Hansgrohe was in de massasprint zeer…

 10. Ruijgh pakt de leiderstrui over in de Tour of Iran 13:34

  Ruijgh pakt de leiderstrui over in de Tour of Iran

  Rob Ruijgh is de nieuwe leider in de Tour of Iran. De Nederlander, uitkomend voor Tarteletto - Isorex, stond voor aanvang van…

 11. 12:48

  Video: Bennett de snelste in openingsrit Turkije

  Sam Bennett heeft uitstekende najaarsvorm te pakken. Onlangs won hij al de Sparkassen Münsterland Giro en dinsdag was het raak…

 12. Poels: "Het was frustrerend dat ik niet in L-B-L kon starten" 11:52

  Poels: "Het was frustrerend dat ik niet in L-B-L kon starten"

  Voor Wout Poels was het wielerseizoen 2017 er een met twee gezichten. Aan de eerste helft van het jaar bewaart de Nederlander…

 13. Sagan begint 2018 met 'perfecte start' in de Tour Down Under 11:00

  Sagan begint 2018 met 'perfecte start' in de Tour Down Under

  Voor de derde keer in zijn carrière zal Peter Sagan het seizoen beginnen in de Tour Down Under. De wereldkampioen zal…

 14. Ploeg Vos gaat in 2018 verder als WaowDeals Pro Cycling 10:33

  Ploeg Vos gaat in 2018 verder als WaowDeals Pro Cycling

  De ploeg van Marianne Vos gaat onder een nieuwe naam verder. WM3 Pro Cycling heet in 2018 WaowDeals Pro Cycling. Het Belgische…

 15. Roglic: "De winst over de Galibier springt er wel uit" 10:15

  Roglic: "De winst over de Galibier springt er wel uit"

  Primoz Roglic vestigde zijn naam al afgelopen seizoen met tijdritwinst in de Giro d'Italia, maar in 2017 liet de Sloveen echt…

 16. Beukeboom wil werelduurrecord Wiggins aanvallen 09:32

  Beukeboom wil werelduurrecord Wiggins aanvallen

  Dion Beukeboom (28) heeft zijn zinnen gezet op het werelduurrecord, dat nu nog in handen is van Bradley Wiggins. De Nederlandse…

 17. Overzicht: alle transfers van de WorldTour-ploegen 09:10

  Overzicht: alle transfers van de WorldTour-ploegen

  Eduardo Sepúlveda, Daniel Oss en Peter Kennaugh waren op 1 augustus de eerste tranfers die officieel werden aangekondigd. De…

 18. dinsdag 10 oktober 2017

 19. Safarzadeh wint in Ronde van Iran, Doets knap vierde 17:20

  Safarzadeh wint in Ronde van Iran, Doets knap vierde

  Saeeid Safarzadeh heeft de derde etappe in de Ronde van Iran gewonnen. De Iraniër van het Tabriz Shahrdary Team soleerde in…

 20. Reichenbach maanden aan de kant na val met Moscon 16:59

  Reichenbach maanden aan de kant na val met Moscon

  Het incident tussen Sebastian Reichenbach en Gianni Moscon deed al het nodige stof opwaaien, maar het voorval lijkt nu wederom…

 21. Bennett sprint naar winst in ouverture Ronde van Turkije 15:46

  Bennett sprint naar winst in ouverture Ronde van Turkije

  Sam Bennett (hier op archiefbeeld) heeft de openingsetappe in de Ronde van Turkije op zijn palmares bijgeschreven. De Ier van…

 22. Van Vleuten onderdeel van selectie EK baanwielrennen 14:57

  Van Vleuten onderdeel van selectie EK baanwielrennen

  Annemiek van Vleuten zal in Berlijn haar opwachting maken tijdens het Europees kampioenschap baanwielrennen. De wereldkampioene…

 23. De Plus is opgelucht: "Mirakel dat ik dit heb overleefd" 14:15

  De Plus is opgelucht: "Mirakel dat ik dit heb overleefd"

  Het waren angstaanjagende beelden voor menig wielervolger: Laurens De Plus die tijdens de Ronde van Lombardije zwaar ten val…

 24. Weinig starters in de cross: "Startgeld vormt probleem" 13:35

  Weinig starters in de cross: "Startgeld vormt probleem"

  De eerste cross voor de DVV verzekeringen Trofee kende bij de elite zondag slechts 23 deelnemers aan het vertrek. Volgens…

 25. Talentvolle Lambrecht in 2018 bij 'grote' Lotto Soudal 10:55

  Talentvolle Lambrecht in 2018 bij 'grote' Lotto Soudal

  Het Belgische klimtalent Bjorg Lambrecht rijdt in 2018 voor de profploeg van Lotto Soudal. De 20-jarige renner uit Gent rijdt nu…

 26. Van Aert weet: "Mijn eerste overwinning komt er aan" 09:53

  Van Aert weet: "Mijn eerste overwinning komt er aan"

  Wout Van Aert kende een moeizaam begin van het seizoen, maar hij komt langzaam maar zeker weer in zijn oude vorm. Een ouderwetse…

 27. maandag 9 oktober 2017

 28. De Plus stapt volgende maand weer op de fiets 21:33

  De Plus stapt volgende maand weer op de fiets

  Laurens De Plus keert volgende maand terug op de fiets. De Belg schoot zaterdag in de Ronde van Lombardije in een afdaling over…

 29. 'Alpe d'Huez keert terug in parcours Tour de France' 15:55

  'Alpe d'Huez keert terug in parcours Tour de France'

  De Tour de France van 2018 doet volgens de Franse krant Le Dauphiné de Alpe d'Huez aan. De afgelopen twee edities van La Grand…

 30. Betancur en Anacona nog twee seizoenen bij Movistar 15:29

  Betancur en Anacona nog twee seizoenen bij Movistar

  Carlos Betancur en Winner Anacona koersen ook de komende twee seizoenen voor Movistar. De Spaanse ploeg maakt bekend dat beide…

 31. Degenkolb is weer thuis en richt zich op volgend jaar 15:15

  Degenkolb is weer thuis en richt zich op volgend jaar

  John Degenkolb is over twee weken klaar om weer te gaan trainen. Eind september werd bekend dat Degenkolb opgenomen was in het…

 32. Ruijgh tweede in Ronde van Iran, Kers verliest leiderstrui 14:15

  Ruijgh tweede in Ronde van Iran, Kers verliest leiderstrui

  Rob Ruijgh is vandaag (maandag) tweede geworden in de tweede etappe van de Ronde van Iran (Azerbeidzjan). De Nederlander van…

 33. Valverde op weg terug: "Ik train wekelijks 700 kilometer" 12:08

  Valverde op weg terug: "Ik train wekelijks 700 kilometer"

  Alejandro Valverde jaagt in sneltreinvaart door zijn revalidatie. De Spanjaard kwam 101 dagen geleden ten val in de…

 34. Armée koerst tot eind 2020 in dienst van Lotto Soudal 11:06

  Armée koerst tot eind 2020 in dienst van Lotto Soudal

  Sander Armée koerst ook de komnde twee seizoenen voor Lotto Soudal. De Belg won dit jaar een etappe in de Vuelta a España, dat…

 35. Van Avermaet start toch in Ronde van Guangxi 09:32

  Van Avermaet start toch in Ronde van Guangxi

  Greg Van Avermaet komt terug op zijn beslissing het seizoen vroegtijdig te beëindigen. De Belg kondigde eind vorige maand aan…

 36. zondag 8 oktober 2017

 37. Van der Poel weet: "Ik heb misschien iets te lang gewacht" 17:27

  Van der Poel weet: "Ik heb misschien iets te lang gewacht"

  Hij leek onverslaanbaar, bij vlagen zelfs ongenaakbaar, maar in Ronse toonde Mathieu van der Poel zich dan toch gewoon…

 38. Trentin wint Parijs-Tours na fraai ploegenspel Terpstra 17:02

  Trentin wint Parijs-Tours na fraai ploegenspel Terpstra

  De 111de editie van Parijs-Tours is een prooi geworden voor Matteo Trentin. De Italiaan (hier op archiefbeeld) van Quick-Step…

 39. Verraste Van der Haar: "Niet verwacht te kunnen winnen" 16:48

  Verraste Van der Haar: "Niet verwacht te kunnen winnen"

  De zegereeks van Mathieu van der Poel moest eens eindigen, maar dat juist Lars van het Haar de doorbraak forceerde, mag toch wel…

 40. Van der Haar doorbreekt zegereeks Van der Poel in Ronse 16:01

  Van der Haar doorbreekt zegereeks Van der Poel in Ronse

  Lars van der Haar heeft de zegereeks van Mathieu van der Poel doorbroken. De Nederlander van Telenet-Fidea won in Ronse de…

 41. Boom en Van Vleuten slaan verrassend toe op mountainbike 14:53

  Boom en Van Vleuten slaan verrassend toe op mountainbike

  Lars Boom heeft vandaag (zondag) in Eijsden opzien gebaard met een puik optreden op de mountainbike. De voormalig wereldkampioen…

 42. Kers zorgt voor Nederlandse zege in Ronde van Iran 12:50

  Kers zorgt voor Nederlandse zege in Ronde van Iran

  Koos Jeroen Kers (hier op archiefbeeld) heeft de openingsetappe in de Ronde van Iran weten te winnen. De Nederlander van het…

 43. Samenvatting: Nibali soleert fraai naar jubileum in Como 12:00

  Samenvatting: Nibali soleert fraai naar jubileum in Como

  Hij was al de grote favoriet vooraf en maakte die rol met verve waar. Vincenzo Nibali greep zaterdag op fraaie wijze de macht in…

 44. Mohoric grijpt zege in allereerste Hong Kong Challenge 11:44

  Mohoric grijpt zege in allereerste Hong Kong Challenge

  Matej Mohoric heeft de Hong Kong Challenge op zijn palmares weten bij te schrijven. De Sloveen wist de allereerste uitgave van…

 45. Oomen imponeert in Lombardije: "Ik mag tevreden zijn" 11:14

  Oomen imponeert in Lombardije: "Ik mag tevreden zijn"

  Sam Oomen kon vorig jaar in Luik-Bastenaken-Luik al een aardig woordje meespreken tijdens de finale van een monument, maar…

 46. Nibali pakt vijftigste zege: "Dit was echt de perfecte dag" 10:02

  Nibali pakt vijftigste zege: "Dit was echt de perfecte dag"

  Vincenzo Nibali won gisteren (zaterdag) voor de tweede maal in zijn succesvolle wielercarrière de Ronde van Lombardije. Het…

 47. Bakelants breekt ribben en rugwervels na val in ravijn 09:44

  Bakelants breekt ribben en rugwervels na val in ravijn

  Jan Bakelants heeft bij zijn val in de Ronde van Lombardije zeven ribben en twee rugwervels gebroken. De Belg van AG2R La…

 48. zaterdag 7 oktober 2017

 49. Nibali oppermachtig naar tweede zege in Lombardije 16:43

  Nibali oppermachtig naar tweede zege in Lombardije

  Vincenzo Nibali heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Ronde van Lombardije gewonnen. De Italiaan van Bahrain Merida…

 50. Quick-Step Floors: geen serieuze verwondingen De Plus 16:29

  Quick-Step Floors: geen serieuze verwondingen De Plus

  Laurens De Plus heeft geen serieuze verwondingen overgehouden aan zijn val in de Ronde van Lombardije. De renner van Quick-Step…

 51. Opnieuw staat er geen maat op winnende Van der Poel 16:17

  Opnieuw staat er geen maat op winnende Van der Poel

  Mathieu van der Poel (hier op archiefbeeld) heeft ook zijn zesde deelname aan een cross dit seizoen omgezet in een zege. De…

 52. Bouhanni excuseert zich voor gedrag tegen Barbier 14:48

  Bouhanni excuseert zich voor gedrag tegen Barbier

  Nacer Bouhanni heeft zijn excuses aangeboden voor zijn gedrag direct na de finish van Parijs-Bourges. De Franse spurter van…

 53. Gestopte Talansky (28) gaat zich richten op triatlon 12:11

  Gestopte Talansky (28) gaat zich richten op triatlon

  Andrew Talansky gaat zich richten op de triatlon. De 28-jarige Amerikaan liet in augustus weten een punt te zetten achter zijn…

 54. Voorbeschouwing: wie steekt Nibali naar de kroon in Como? 11:00

  Voorbeschouwing: wie steekt Nibali naar de kroon in Como?

  Hoewel het WorldTour-seizoen nog doorloopt met de rondes van Turkije en Guangxi, blijft de Ronde van Lombardije de herfstkoers…

 55. Italiaan Taliani krijgt dopingschorsing van vier jaar 10:04

  Italiaan Taliani krijgt dopingschorsing van vier jaar

  Alessio Taliani is voor vier jaar geschorst voor het gebruik van triamcinolonacetonide. Androni Giocattoli, de ploeg van…

 56. 2016: Chaves zegeviert in Ronde van Lombardije 09:36

  2016: Chaves zegeviert in Ronde van Lombardije

  Esteban Chaves was in de 2016 de winnaar van de laatste klassieker van het jaar. Dit jaar kan de Colombiaan van Orica-Scott niet meedoen aan de Ronde van…

Meer nieuws