Jaaroverzicht: waarom we 2016 niet snel zullen vergeten

Jaaroverzicht: waarom we 2016 niet snel zullen vergeten

17 december 2016 – Het lange wielerseizoen 2016 was er eentje met veel ongelukken, opmerkelijke verhalen en grootse Nederlandse prestaties. WielerUpdate.nl blikt op de laatste drie zaterdagen van het jaar in drie delen terug op het afgelopen seizoen. In dit eerste deel tien nieuwsfeiten die raken, aangrijpende gebeurtenissen, nieuws met een grote impact. Van het motormeisje tot de salto van Kruijswijk en van de ongelukken van Demoitié en Broeckx tot de inschattingsfouten van Van Dijk en Van Vleuten. 2016 was een wielerjaar om niet snel te vergeten.

Motormeisje Femke Van den Driessche

31 januari
"Het was niet mijn fiets. De fiets was van een vriend, hij heeft de fiets bij de materiaalpost gezet", zo verdedigt Femke Van den Driessche zich als ze wordt betrapt op mechanische doping. Er wordt tijdens het WK veldrijden in Heusden-Zolder een motortje gevonden in een van de fietsen van de beloftevolle Belgische veldrijdster. De UCI schorst haar voor zes jaar, maar als de uitspraak komt, heeft Van den Driessche al besloten om te stoppen met haar sport. Ze zal voor altijd door het leven gaan als 'het motormeisje'. 

Man lazert van dam

28 februari
De meest bizarre wielerfoto in 2016 komt op naam van Arnold Fiek. De Duitser valt in de GP di Lugano van een brug om twaalf meter (!) lager op een dam terecht te komen. Fiek valt daarna in het bergmeer, heeft een scheur in zijn heup, maar kan zelf naar de kant komen. Een dag later in het ziekenhuis is Fiek alweer in staat om rustig navertellen wat hem is overkomen: "Als ik niet op mijn heup, maar op mijn hoofd was gevallen, had het heel anders kunnen aflopen. Toen ik in het water viel, dacht ik: dit is het einde."


Demoitié overlijdt na aanrijding met motor

27 maart
Na een aanrijding met een motor tijdens Gent-Wevelgem komt er een einde aan het leven van de pas 25-jarige Antoine Demoitié. Het peloton is in shock, de discussie over het aantal motoren en het rijgedrag van motards in de koers laait opnieuw op. In dezelfde week komt er ook een einde aan het leven van Daan Myngheer. 2016 zou een bloedig wielerjaar worden.

Kruijswijk slaat over de kop

27 mei
"Ik heb gewoon alles verkloot", zo vat Steven Kruijswijk zijn optreden in de negentiende etappe van de Giro d'Italia treffend samen. De Nederlander zit voor aanvang van de rit naar Risoul stevig in de roze leiderstrui. Kruijswijk is op weg om de opvolger van Joop Zoetemelk te worden als de laatste Nederlandse winnaar van een grote ronde. In een afdaling gaat het helemaal mis. Kruijswijk vliegt de bocht uit en klapt in een muur van sneeuw.

Kruijswijk stapt de volgende dag nog wel op. Na een dag zwoegen is een vierde plaats in het eindklassement het hoogst haalbare.

Broeckx in coma na tweede aanrijding met motor

28 mei
Stig Broeckx wordt in Kuurne-Brussel-Kuurne al van de sokken gereden door een motor. De Belg van Lotto-Soudal keert na een revalidatie terug in het peloton, maar een paar maanden later is het opnieuw raak. Broeckx is het grootste slachtoffer van een massale valpartij in de Ronde van België in mei, opnieuw veroorzaakt door een motor. Het ziet er maandenlang heel slecht uit voor Broeckx, maar op 12 december komt er via ploegarts Servaes Bingé hoopgevend nieuws. Broeckx is ontwaakt uit zijn coma en kan korte woorden zeggen. Fietsen doet hij vanuit zijn rolstoel, maar de weg naar een normaal leven is lang, zo niet oneindig.

Froome rent de Mont Ventoux op

14 juli
De meest iconische foto van 2016 zal ongetwijfeld het beeld zijn waarop te zien is hoe Chris Froome naar boven rent op de Mont Ventoux. Bauke Mollema heeft, net als Richie Porte, een geweldige dag als de twaalfde etappe in de Tour de France op het programma staat. Mollema heeft Porte en Froome in zijn wiel als hij tempo maakt op de laatste kilometers van De Kale berg.

Omdat het stormachtig hard waait, ligt de aankomst lager dan gepland. Dranghekken zijn er niet, het risico op ongelukken door de wind is te groot. Het publiek staat letterlijk bovenop de renners. Er is gewoonweg niet genoeg ruimte. Een motard moet in de ankers en ziet in zijn spiegel drie favorieten op zijn achterwiel klappen. Mollema en Porte kunnen redelijk snel verder. Froome's fiets ligt aan diggelen, kan in de drukte geen nieuwe aangereikt krijgen en besluit, naar eigen zeggen puur op ratio, te gaan rennen. Froome: "Ik moest naar boven en de snelste manier was om te gaan rennen."

De witte Keniaan verlaat zijn fiets, iets wat niet mag en verliest tijd. De jury besluit na afloop om Froome niet te diskwalificeren, maar hem dezelfde tijd te geven als Mollema - tot ergernis van de Nederlander.


Mollema verspeelt podiumplaats Tour

22 juli
Bauke Mollema wordt dit jaar elfde in de Tour, gezien zijn zesde plaats van 2013 en de zevende stek in 2015 een tegenvallend resultaat. Toch is de Groninger beter dan ooit, ook de pijnlijke knie die hij heeft opgelopen op de Mont Ventoux brengt daar geen verandering in. De kopman van Trek-Segafredo staat na achttien ritten op de tweede plaats achter de ongenaakbare Froome. In de rit naar Saint-Gervais Mont Blanc gaat het mis, zoals het in de derde week van een grote ronde wel vaker misgaat met Nederlanders die uitzicht hebben op het podium. Mollema valt in de natgeregende Alpen en ziet daarna zijn achtervolgingsmissie mislukken. "Dit neem ik mee naar volgend jaar", zou hij na afloop zeggen. En na enige bezinning: "Ik ben nog nooit zo goed geweest in de Tour."

Van Vleuten doet Nederland schrikken

7 augustus
Annemiek van Vleuten heeft de dag van haar leven tijdens de wegwedstrijd op de Spelen in Rio de Janeiro. De Nederlandse is in de finale van de koers op weg naar goud, totdat ze in de afdaling een inschattingsfout maakt. Van Vleuten klapt hard onderuit en blijft roerloos liggen. De schade blijkt, naar omstandigheden, mee te vallen. Anna van der Breggen zou goud pakken in de wegwedstrijd.

Van Dijks olympische droom in duigen

10 augustus
Een paar dagen na de wegwedstrijd in Rio is het de beurt aan de tijdrijders. Een van de grote favorieten voor eremetaal is Ellen van Dijk, al ziet ze dat zelf niet zo. Onderweg blijkt ze een van de besten, misschien wel de beste. Een knullige stuurfout verandert alles. Van Dijk komt, ondanks een uitstapje naar de berm, akelig dicht bij een medaille. Opnieuw is er wel een plak voor Van der Breggen, zij gaat ervandoor met het brons.

Na afloop is Van Dijk ontroostbaar: "Ik heb nooit durven dromen van een medaille en ik dacht dat dit niet mijn Spelen zouden worden, maar vorige week dacht ik ineens: ik voel me echt goed. Ik heb voor het eerst durven dromen van een medaille, ik droomde dat ik zilver won. Dit is eeuwig, eeuwig zonde." Een paar weken later kan Van Dijk alweer tevreden terugkijken. Na een mentaal gevecht van jaren heeft ze voor zichzelf bewezen alles uit haar talentvolle lichaam te kunnen trekken. Op het WK in Qatar pakt Van Dijk na een lang seizoen zilver op de chronorit.


De medische attesten van Wiggins

15 september
In september is het WADA slachtoffer van een cyberaanval. Uit de documenten die daardoor openbaar worden gemaakt, komt naar voren dat Bradley Wiggins tussen 2008 en 2013 medische attesten kreeg om verboden middelen (waaronder triamcolone) te gebruiken. Volgens de Brit zelf zijn de middelen voor de behandeling van pollenallergieën en astma.

Opmerkelijk is dat Wiggins eerder in zijn biografie stelde tijdens zijn actieve carrière nooit naalden te hebben gebruikt. Uit de documenten blijkt dat dat wel het geval is. "Ik heb nooit onreglementair naalden gebruikt", zo maakt hij er later van. De geloofwaardigheid van de voormalig Tourwinnaar staat op het spel.

Thomas Dekker onthult

14 november
Thomas Dekker trok zich naast Steven de Jongh af op een hotelkamer, bestelde hoeren met Michael Boogerd en nam jarenlang als een bezetene doping. Het boek 'Mijn Gevecht' over het leven van Dekker, opgeschreven door Thijs Zonneveld, zet de verhoudingen in de wielerwereld op scherp. Had Dekker de kleedkamercode moeten hanteren en niet moeten spreken over de escapades van zijn ploeggenoten? Of doorbreekt hij met zijn boek de heersende omerta in het peloton? Zeker is dat Dekker die discussie nieuw leven in heeft geblazen.

Door: Benjamin de Bruijn

gerelateerd

Reacties

Het laatste nieuws
Volledig
Compact

 1. donderdag 12 oktober 2017

 2. Mededeling over de toekomst van WielerUpdate.nl 14:00

  Mededeling over de toekomst van WielerUpdate.nl

  Jarenlang heeft de redactie van WielerUpdate.nl de wielerfans op de hoogte gehouden van het laatste nieuws van deze mooie sport.…

 3. Bakelants ondergaat operatie na zware val in Lombardije 12:35

  Bakelants ondergaat operatie na zware val in Lombardije

  Jan Bakelants zal vrijdag geopereerd worden na zijn zware valpartij in de Ronde van Lombarije van afgelopen zaterdag. De…

 4. Meersman wordt ploegleider Marlux-Napoleon Games 09:30

  Meersman wordt ploegleider Marlux-Napoleon Games

  Gianni Meersman moest in 2016 plotseling stoppen met wielrennen toen bij hem hartritmestoornissen werden vastgesteld. De…

 5. woensdag 11 oktober 2017

 6. Eerste zege Hofland in twee jaar: "Dat maakt het speciaal" 20:10

  Eerste zege Hofland in twee jaar: "Dat maakt het speciaal"

  Moreno Hofland won woensdag de eerste editie van de Belgische koers Famenne Ardenne Classic. Voor de sprinter van Lotto Soudal…

 7. Hofland zegeviert in eerste Famenne Ardenne Classic 17:13

  Hofland zegeviert in eerste Famenne Ardenne Classic

  De eerste editie van de Belgische koers Famenne Ardenne Classic is gewonnen door Moreno Hofland. De sprinter van Lotto Soudal…

 8. 16:55

  Video: Op bezoek bij technisch directeur Merijn Zeeman

  Velon gaat het hele seizoen al op bezoek bij betrouwbare krachten die 'achter' het team met renners staan. In de laatste…

 9. Bennett oppermachtig in de sprints in de Ronde van Turkije 16:34

  Bennett oppermachtig in de sprints in de Ronde van Turkije

  Sam Bennett heeft ook de tweede etappe in de Ronde van Turkije gewonnen. De Ier van Bora-Hansgrohe was in de massasprint zeer…

 10. Ruijgh pakt de leiderstrui over in de Tour of Iran 13:34

  Ruijgh pakt de leiderstrui over in de Tour of Iran

  Rob Ruijgh is de nieuwe leider in de Tour of Iran. De Nederlander, uitkomend voor Tarteletto - Isorex, stond voor aanvang van…

 11. 12:48

  Video: Bennett de snelste in openingsrit Turkije

  Sam Bennett heeft uitstekende najaarsvorm te pakken. Onlangs won hij al de Sparkassen Münsterland Giro en dinsdag was het raak…

 12. Poels: "Het was frustrerend dat ik niet in L-B-L kon starten" 11:52

  Poels: "Het was frustrerend dat ik niet in L-B-L kon starten"

  Voor Wout Poels was het wielerseizoen 2017 er een met twee gezichten. Aan de eerste helft van het jaar bewaart de Nederlander…

 13. Sagan begint 2018 met 'perfecte start' in de Tour Down Under 11:00

  Sagan begint 2018 met 'perfecte start' in de Tour Down Under

  Voor de derde keer in zijn carrière zal Peter Sagan het seizoen beginnen in de Tour Down Under. De wereldkampioen zal…

 14. Ploeg Vos gaat in 2018 verder als WaowDeals Pro Cycling 10:33

  Ploeg Vos gaat in 2018 verder als WaowDeals Pro Cycling

  De ploeg van Marianne Vos gaat onder een nieuwe naam verder. WM3 Pro Cycling heet in 2018 WaowDeals Pro Cycling. Het Belgische…

 15. Roglic: "De winst over de Galibier springt er wel uit" 10:15

  Roglic: "De winst over de Galibier springt er wel uit"

  Primoz Roglic vestigde zijn naam al afgelopen seizoen met tijdritwinst in de Giro d'Italia, maar in 2017 liet de Sloveen echt…

 16. Beukeboom wil werelduurrecord Wiggins aanvallen 09:32

  Beukeboom wil werelduurrecord Wiggins aanvallen

  Dion Beukeboom (28) heeft zijn zinnen gezet op het werelduurrecord, dat nu nog in handen is van Bradley Wiggins. De Nederlandse…

 17. Overzicht: alle transfers van de WorldTour-ploegen 09:10

  Overzicht: alle transfers van de WorldTour-ploegen

  Eduardo Sepúlveda, Daniel Oss en Peter Kennaugh waren op 1 augustus de eerste tranfers die officieel werden aangekondigd. De…

 18. dinsdag 10 oktober 2017

 19. Safarzadeh wint in Ronde van Iran, Doets knap vierde 17:20

  Safarzadeh wint in Ronde van Iran, Doets knap vierde

  Saeeid Safarzadeh heeft de derde etappe in de Ronde van Iran gewonnen. De Iraniër van het Tabriz Shahrdary Team soleerde in…

 20. Reichenbach maanden aan de kant na val met Moscon 16:59

  Reichenbach maanden aan de kant na val met Moscon

  Het incident tussen Sebastian Reichenbach en Gianni Moscon deed al het nodige stof opwaaien, maar het voorval lijkt nu wederom…

 21. Bennett sprint naar winst in ouverture Ronde van Turkije 15:46

  Bennett sprint naar winst in ouverture Ronde van Turkije

  Sam Bennett (hier op archiefbeeld) heeft de openingsetappe in de Ronde van Turkije op zijn palmares bijgeschreven. De Ier van…

 22. Van Vleuten onderdeel van selectie EK baanwielrennen 14:57

  Van Vleuten onderdeel van selectie EK baanwielrennen

  Annemiek van Vleuten zal in Berlijn haar opwachting maken tijdens het Europees kampioenschap baanwielrennen. De wereldkampioene…

 23. De Plus is opgelucht: "Mirakel dat ik dit heb overleefd" 14:15

  De Plus is opgelucht: "Mirakel dat ik dit heb overleefd"

  Het waren angstaanjagende beelden voor menig wielervolger: Laurens De Plus die tijdens de Ronde van Lombardije zwaar ten val…

 24. Weinig starters in de cross: "Startgeld vormt probleem" 13:35

  Weinig starters in de cross: "Startgeld vormt probleem"

  De eerste cross voor de DVV verzekeringen Trofee kende bij de elite zondag slechts 23 deelnemers aan het vertrek. Volgens…

 25. Talentvolle Lambrecht in 2018 bij 'grote' Lotto Soudal 10:55

  Talentvolle Lambrecht in 2018 bij 'grote' Lotto Soudal

  Het Belgische klimtalent Bjorg Lambrecht rijdt in 2018 voor de profploeg van Lotto Soudal. De 20-jarige renner uit Gent rijdt nu…

 26. Van Aert weet: "Mijn eerste overwinning komt er aan" 09:53

  Van Aert weet: "Mijn eerste overwinning komt er aan"

  Wout Van Aert kende een moeizaam begin van het seizoen, maar hij komt langzaam maar zeker weer in zijn oude vorm. Een ouderwetse…

 27. maandag 9 oktober 2017

 28. De Plus stapt volgende maand weer op de fiets 21:33

  De Plus stapt volgende maand weer op de fiets

  Laurens De Plus keert volgende maand terug op de fiets. De Belg schoot zaterdag in de Ronde van Lombardije in een afdaling over…

 29. 'Alpe d'Huez keert terug in parcours Tour de France' 15:55

  'Alpe d'Huez keert terug in parcours Tour de France'

  De Tour de France van 2018 doet volgens de Franse krant Le Dauphiné de Alpe d'Huez aan. De afgelopen twee edities van La Grand…

 30. Betancur en Anacona nog twee seizoenen bij Movistar 15:29

  Betancur en Anacona nog twee seizoenen bij Movistar

  Carlos Betancur en Winner Anacona koersen ook de komende twee seizoenen voor Movistar. De Spaanse ploeg maakt bekend dat beide…

 31. Degenkolb is weer thuis en richt zich op volgend jaar 15:15

  Degenkolb is weer thuis en richt zich op volgend jaar

  John Degenkolb is over twee weken klaar om weer te gaan trainen. Eind september werd bekend dat Degenkolb opgenomen was in het…

 32. Ruijgh tweede in Ronde van Iran, Kers verliest leiderstrui 14:15

  Ruijgh tweede in Ronde van Iran, Kers verliest leiderstrui

  Rob Ruijgh is vandaag (maandag) tweede geworden in de tweede etappe van de Ronde van Iran (Azerbeidzjan). De Nederlander van…

 33. Valverde op weg terug: "Ik train wekelijks 700 kilometer" 12:08

  Valverde op weg terug: "Ik train wekelijks 700 kilometer"

  Alejandro Valverde jaagt in sneltreinvaart door zijn revalidatie. De Spanjaard kwam 101 dagen geleden ten val in de…

 34. Armée koerst tot eind 2020 in dienst van Lotto Soudal 11:06

  Armée koerst tot eind 2020 in dienst van Lotto Soudal

  Sander Armée koerst ook de komnde twee seizoenen voor Lotto Soudal. De Belg won dit jaar een etappe in de Vuelta a España, dat…

 35. Van Avermaet start toch in Ronde van Guangxi 09:32

  Van Avermaet start toch in Ronde van Guangxi

  Greg Van Avermaet komt terug op zijn beslissing het seizoen vroegtijdig te beëindigen. De Belg kondigde eind vorige maand aan…

 36. zondag 8 oktober 2017

 37. Van der Poel weet: "Ik heb misschien iets te lang gewacht" 17:27

  Van der Poel weet: "Ik heb misschien iets te lang gewacht"

  Hij leek onverslaanbaar, bij vlagen zelfs ongenaakbaar, maar in Ronse toonde Mathieu van der Poel zich dan toch gewoon…

 38. Trentin wint Parijs-Tours na fraai ploegenspel Terpstra 17:02

  Trentin wint Parijs-Tours na fraai ploegenspel Terpstra

  De 111de editie van Parijs-Tours is een prooi geworden voor Matteo Trentin. De Italiaan (hier op archiefbeeld) van Quick-Step…

 39. Verraste Van der Haar: "Niet verwacht te kunnen winnen" 16:48

  Verraste Van der Haar: "Niet verwacht te kunnen winnen"

  De zegereeks van Mathieu van der Poel moest eens eindigen, maar dat juist Lars van het Haar de doorbraak forceerde, mag toch wel…

 40. Van der Haar doorbreekt zegereeks Van der Poel in Ronse 16:01

  Van der Haar doorbreekt zegereeks Van der Poel in Ronse

  Lars van der Haar heeft de zegereeks van Mathieu van der Poel doorbroken. De Nederlander van Telenet-Fidea won in Ronse de…

 41. Boom en Van Vleuten slaan verrassend toe op mountainbike 14:53

  Boom en Van Vleuten slaan verrassend toe op mountainbike

  Lars Boom heeft vandaag (zondag) in Eijsden opzien gebaard met een puik optreden op de mountainbike. De voormalig wereldkampioen…

 42. Kers zorgt voor Nederlandse zege in Ronde van Iran 12:50

  Kers zorgt voor Nederlandse zege in Ronde van Iran

  Koos Jeroen Kers (hier op archiefbeeld) heeft de openingsetappe in de Ronde van Iran weten te winnen. De Nederlander van het…

 43. Samenvatting: Nibali soleert fraai naar jubileum in Como 12:00

  Samenvatting: Nibali soleert fraai naar jubileum in Como

  Hij was al de grote favoriet vooraf en maakte die rol met verve waar. Vincenzo Nibali greep zaterdag op fraaie wijze de macht in…

 44. Mohoric grijpt zege in allereerste Hong Kong Challenge 11:44

  Mohoric grijpt zege in allereerste Hong Kong Challenge

  Matej Mohoric heeft de Hong Kong Challenge op zijn palmares weten bij te schrijven. De Sloveen wist de allereerste uitgave van…

 45. Oomen imponeert in Lombardije: "Ik mag tevreden zijn" 11:14

  Oomen imponeert in Lombardije: "Ik mag tevreden zijn"

  Sam Oomen kon vorig jaar in Luik-Bastenaken-Luik al een aardig woordje meespreken tijdens de finale van een monument, maar…

 46. Nibali pakt vijftigste zege: "Dit was echt de perfecte dag" 10:02

  Nibali pakt vijftigste zege: "Dit was echt de perfecte dag"

  Vincenzo Nibali won gisteren (zaterdag) voor de tweede maal in zijn succesvolle wielercarrière de Ronde van Lombardije. Het…

 47. Bakelants breekt ribben en rugwervels na val in ravijn 09:44

  Bakelants breekt ribben en rugwervels na val in ravijn

  Jan Bakelants heeft bij zijn val in de Ronde van Lombardije zeven ribben en twee rugwervels gebroken. De Belg van AG2R La…

 48. zaterdag 7 oktober 2017

 49. Nibali oppermachtig naar tweede zege in Lombardije 16:43

  Nibali oppermachtig naar tweede zege in Lombardije

  Vincenzo Nibali heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Ronde van Lombardije gewonnen. De Italiaan van Bahrain Merida…

 50. Quick-Step Floors: geen serieuze verwondingen De Plus 16:29

  Quick-Step Floors: geen serieuze verwondingen De Plus

  Laurens De Plus heeft geen serieuze verwondingen overgehouden aan zijn val in de Ronde van Lombardije. De renner van Quick-Step…

 51. Opnieuw staat er geen maat op winnende Van der Poel 16:17

  Opnieuw staat er geen maat op winnende Van der Poel

  Mathieu van der Poel (hier op archiefbeeld) heeft ook zijn zesde deelname aan een cross dit seizoen omgezet in een zege. De…

 52. Bouhanni excuseert zich voor gedrag tegen Barbier 14:48

  Bouhanni excuseert zich voor gedrag tegen Barbier

  Nacer Bouhanni heeft zijn excuses aangeboden voor zijn gedrag direct na de finish van Parijs-Bourges. De Franse spurter van…

 53. Gestopte Talansky (28) gaat zich richten op triatlon 12:11

  Gestopte Talansky (28) gaat zich richten op triatlon

  Andrew Talansky gaat zich richten op de triatlon. De 28-jarige Amerikaan liet in augustus weten een punt te zetten achter zijn…

 54. Voorbeschouwing: wie steekt Nibali naar de kroon in Como? 11:00

  Voorbeschouwing: wie steekt Nibali naar de kroon in Como?

  Hoewel het WorldTour-seizoen nog doorloopt met de rondes van Turkije en Guangxi, blijft de Ronde van Lombardije de herfstkoers…

 55. Italiaan Taliani krijgt dopingschorsing van vier jaar 10:04

  Italiaan Taliani krijgt dopingschorsing van vier jaar

  Alessio Taliani is voor vier jaar geschorst voor het gebruik van triamcinolonacetonide. Androni Giocattoli, de ploeg van…

 56. 2016: Chaves zegeviert in Ronde van Lombardije 09:36

  2016: Chaves zegeviert in Ronde van Lombardije

  Esteban Chaves was in de 2016 de winnaar van de laatste klassieker van het jaar. Dit jaar kan de Colombiaan van Orica-Scott niet meedoen aan de Ronde van…

Meer nieuws