Team Syrië op WK: gevlucht om te kunnen fietsen

Team Syrië op WK: gevlucht om te kunnen fietsen

24 september 2017 – Voor Mohamed Rayes, Badreddin Wais en Nazir Jaser gaan de wereldkampioenschappen niet om de medailles. Ze doen mee, en dat hadden ze een paar jaar geleden niet durven dromen. Gevlucht voor de oorlog in thuisland Syrië zijn ze nu misschien wel de meest trotse deelnemers van de WK in Bergen. Verslaggever Benjamin de Bruijn volgde de Syrische renners tijdens hun avontuur in Noorwegen.

"Mohamed beschikte niet over een bommenradar"

Er is paniek. Mohamed Rayes heeft zijn fiets van de Tacx gehaald na zijn warming-up en komt er - amper twee minuten voor de start - achter dat zijn achterband halfleeg is. Vader Amin Rayes gebaart vanuit de klaarstaande volgauto driftig dat er iets moet gebeuren. Op het allerlaatste moment komt er een fietspomp tevoorschijn. Een man rent naar de fiets van Mohamed Rayes, sluit de pomp aan op het ventiel en voelt met zijn duim of er genoeg lucht in zit. Voorband ook maar even controleren, die blijkt in orde.

Rayes, woonachtig in Utrecht, is een eerstejaars junior. Zeventien jaar oud. Hij doet vandaag mee aan de individuele tijdrit en zaterdag aan de wegwedstrijd in zijn klasse. Het verhaal van Mohamed en Amin Rayes komt in mei van dit jaar in het Nederlandse nieuws als schrijver Frank Heinen op fietsblog hetiskoers.nl een brief van Theo de Rooij publiceert. Die brief heeft De Rooij eerder geschreven als aanbeveling voor een fonds, er moet namelijk een nieuwe fiets komen voor Mohamed en de familie Rayes heeft dat geld niet. De Rooij schrijft:

"Mohamed is een jongen met aanleg, maar vooral ook karakter. Ik heb hem meermaals gezegd dat 'renners hier opgroeien met buienradar; toen Mohamed in Syrië fietste beschikte hij niet over een bommenradar…' Dat geeft hem een voorsprong op zijn westerse fietsmaatjes die nooit meer teniet kan worden gedaan. De entourage van Mohamed is op zoek naar (financiële) hulp om hem te voorzien van een fiets waarmee hij goed uit de voeten kan. Ik hoop dat deze brief daarbij kan helpen."

Als De Rooij de brief schrijft, kent hij de familie Rayes al een tijdje. Amin Rayes benadert De Rooij namelijk in het najaar van 2014 via Facebook. Amin Rayes schrijft dan: "Ik ben Amin uit Syrië en ik heb een talentvolle zoon die in Syrië fietst. Kun je ons helpen?" Rayes is gevlucht via de bekende smokkelroute en probeert zijn familie naar Nederland te krijgen. Dat lukt, in het voorjaar van 2015. Dan komt Mohamed naar Nederland, samen met zijn moeder, zus en twee broers.

De Rooij besluit Amin en Mohamed Rayes na het eerste contact in 2014 te helpen. Met contact leggen bij wielerverenigingen, advies en uiteindelijk een brief om Mohamed op een nieuwe fiets te krijgen. Mohamed gaat fietsen bij De Volharding, de club waar De Rooij ooit begon, en leert de Nederlandse (koers)cultuur voorzichtig kennen. En nu zit Mohamed Rayes op een strakke tijdritfiets klaar om aan zijn race tegen de klok te beginnen, tweeënhalf jaar nadat hij naar Nederland kwam. Vier maanden nadat De Rooij een brief voor hem schreef voor een nieuwe fiets. Voor hem ligt 21,1 kilometer tijdritgenot, 21,1 kilometer om hoop uit te putten ooit profrenner te zijn. De laatste voorbereiding is een innige omhelzing met zijn vader.

"Ik heb niets met politiek, ik wil fietsen en studeren"

Naast die omhelzing staan Badreddin Wais (26) en Nazir Jaser (28) - de eliterenners in de Syrische ploeg. Zij hangen - in volledig tijdritkostuum - al een goed uur rond de tent waar renners zonder ploegbus of andere voorzieningen zich op kunnen warmen. Wat Syrische jongens die in Noorwegen wonen en renners uit Eritrea, Namibië en Ethiopië zijn het gezelschap. Zo nu en dan gaan Wais en Jaser op de foto met hun fans uit Syrië. Jaser en Wais lijken de fans al jaren te kennen, in werkelijkheid is dat slechts een paar uur. De fans filmen alles om het live te streamen op Facebook, iedereen moet weten wat hun helden doen in Bergen.

Wais heeft zonet de communicatie geïnstalleerd bij Rayes. "We zijn hier met zijn vieren. Amin is de coach, ploegleider, en verzorger in één." Als Wais weer aan het hek hangt begint hij te vertellen - hij spreekt vloeiend Schwyzerdütch en goed genoeg Engels om zijn verhaal te kunnen doen. "Ook ik ben gevlucht, nu iets meer dan drie jaar geleden. Van Damascus naar Libanon. Toen met de boot naar Turkije en daarna weer met een boot naar Griekenland. Het lukte me een vliegticket te boeken naar Genève, daar ben ik opgevangen. Ik wilde weg uit Syrië omdat ik anders het leger in zou moeten. Ik heb niets met politiek, ik wil gewoon fietsen en studeren."

In Syrië heeft Wais tot het uitbreken van de oorlog een goed leven. Hij doet een sportopleiding en heeft, voor Syrische begrippen, fietstalent. Daarom wordt hij in de nationale selectie opgenomen. Door zijn status als fietstalent krijgt Wais van de regering een toelage waarvan hij goed kan leven. Wais kwalificeert zich als junior zelfs voor de WK in 2009, toevallig in zijn latere thuisland Zwitserland (Mendrisio). Hij wordt er in de tijdrit, zijn favoriete discipline, op vijfenhalve minuut gereden door winnaar Luke Durbridge.

Eenmaal in Zwitserland pakt hij het fietsen zo snel mogelijk op, ook al is het begin van Wais' Europese leven zwaar. Hij spreekt de taal niet, maar zijn sociale vermogens helpen hem uit de brand. Wais heeft de gunfactor en leert snel. De Nederlander Gudo Kramer komt met hem in contact. Kramer heeft in Nederland het Marco Polo Cycling Team opgezet, een ploeg voor vluchtelingen die willen koersen. Kramer: "Fietsen is een geweldig integratiemiddel. Ze leren mensen kennen, hebben een doel. Als ze thuis gaan zitten, schuilt het gevaar dat ze totaal gedemotiveerd raken."

Wais komt nooit naar Nederland, maar koerst in 2016 door een samenwerking van Kramers ploeg in Spanje. "Nee, ik geloof dat hij nooit een koers heeft uitgereden daar. Is ook zwaar, daar in Spanje", vertelt Kramer. Wie je er ook naar vraagt, Wais wordt omschreven als een buitengewoon sociale jongen, vrolijk, met passie. En Wais heeft doorzettingsvermogen. Dat blijkt wel. Ondanks dat hij in Europa aan alle kanten voorbij wordt gereden, blijft hij fietsen. Zo veel en zo vaak mogelijk.

Uiteindelijk komt Wais in contact met Tempo Sport, een ploeg in Zwitserland. De ploeg bestaat uit goedgetrainde amateurs. Zij adopteren Wais in 2017 en ondersteunen hem met zo'n beetje alles wat hij nodig heeft als wielrenner. Hij woont dan intussen in Pfäffikon, een plaatsje in de buurt van Zürich. Daar werkt Wais in een supermarkt om zijn geld te verdienen, terwijl hij in zijn vrije tijd werkt aan zijn taal- en sportvaardigheden. Wais wil namelijk weer studeren, verdergaan met een sportopleiding. En als hij niet door de toelating komt wordt hij fitnessinstructeur.

Dit jaar heeft ook Wais een nieuwe fiets nodig. Er wordt een inzamelingsactie op touw gezet in Zwitserland. Wais krijgt een nieuwe tijdritfiets, met bijbehorende helm en uitrusting. Wais: "Ik heb zo veel hulp gehad. Zonder die hulp had ik hier nooit gestaan. Toen werd ik gevraagd mee te doen aan dit WK. Omdat het niet ver van Zürich is, kon ik gaan. Ieder land mag twee renners inzetten op de tijdrit, Nazir en ik zijn de enige renners die in aanmerking komen. Bij de Syrische bond zit iemand die daar niet moeilijk over doet, hij geeft ons akkoord om op Syrische licentie te rijden."

Over de oorlog praat hij niet, hier in Bergen. Wais en zijn Syrische ploeggenoten hebben niets met politiek, ze willen fietsen en vooruitkijken. Ze voelen zich verbonden door hun afkomst en de liefde voor de fiets. Terwijl hij aan het hek hangt, kijkt Wais naar Rayes. Rayes staat intussen op het startpodium, met een camera recht op zijn gezicht. Hij blaast drie keer, de zenuwen kloppen in zijn nek naar buiten. Dan laat hij zijn fiets van het podium rollen. Als een kalf dat voor het eerst de wei in mag bokt Rayes over de eerste meters van het parcours.

Zwaarder schakelen en rust vinden. Fietsen, want daar is hij voor naar Bergen gekomen. 32 minuten en achttien seconden nadat hij is gestart komt Rayes over de finish. Onderweg moet hij stoppen om zijn wiel recht te zetten. Het loopt aan. "Heel jammer, pech. Maar dat kan gebeuren. Zaterdag heb ik een nieuwe kans, dat wordt mijn dag", zegt Rayes een dag na zijn tijdrit met een lach op zijn gezicht.


Een race om te vieren

Een dag na de tijdrit van Rayes is het woensdag, de dag van de waarheid voor Jaser en Wais. De fans uit Syrië filmen weer, vanuit vijf verschillende hoeken. Dit keer zijn er ook wat journalisten die het verhaal van Wais en Jaser willen weten. Het is een gezellige bende, hier in de lobby van het mediacentrum dat pal naast de start ligt.

Mohamed Rayes is komen vertellen nadat zijn vader gebaarde dat hij met die Nederlandse journalist moest komen praten. Als hij aan komt lopen, plukt Amin Rayes wat aan de broek en het jack van zijn zoon. Hij zegt iets in het Arabisch, blijkbaar om te controleren wat zoonlief aan heeft. Niet te koud, alleen een hemd eronder? Mohamed lacht vriendelijk, met de herkenbare ongemakkelijkheid van een zeventienjarige die zich een beetje schaamt voor de openlijke zorgen en bemoeienis van zijn vader.

Ze vertellen over gisteren, terwijl Wais op de achtergrond zijn warming-up doet met zijn rug naar de belangstellenden. Er staan intussen zeker twintig mensen om Wais heen. "Mohamed moet hier vooral van leren, ervaring opdoen", zegt Amin Rayes. Hij is van rol gewisseld, van vader naar coach. Zaterdag weer een kans, weten vader en zoon. "Bij de Nederlanders blijven, dat zijn de beste wielrenners", zegt Amin Rayes terwijl hij de arm van zijn zoon grijpt om voor te doen hoe je bij iemand blijft. Mohamed lacht.

Wais warmt zich geconcentreerd op. Af en toe doet hij een sprint om zijn benen op spanning te brengen. Hij start straks als derde van het veld. Naast Wais zit Jaser rustig op een stoel, zijn start is anderhalf uur later. Mohamed en Rayes en Jaser stoeien wat met elkaar, Wais zit in zijn eigen wereld. De verhalen van Wais en Jaser zijn vergelijkbaar. Ze kennen elkaar nog van de nationale selecties in Syrië, maar kozen hun eigen weg in Europa. Jaser heeft iets meer talent, is twee jaar ouder en daarmee de nestor van de ploeg. Ook hij vluchtte met boten via Turkije en Griekenland naar Europa. Jaser wist geen vliegticket te boeken, maar liep door Europa, pakte treinen en alles wat hem dichter bij Duitsland bracht. Tot hij in Berlijn kwam.

Het is nog tien minuten tot de start van Wais. Nog één lange sprint, daarna zijn de benen er klaar voor. Alexey Lutsenko, de eerste starter van de dag, staat al klaar om te vertrekken. Wais merkt ineens dat hij laat is. Gehaast vertrekt Wais om zich om te kleden. Hij is geërgerd in perfect Schwyzerdütch. Jaser bevestigt de communicatie op de rug van zijn ploeggenoot en geeft hem een paar stevige kloppen op zijn schouders. Helm op, schoenen aan.

Nog vier minuten tot vertrek. De Syrische fans blijven filmen. Er komt een luchtdruktoeter tevoorschijn, die meteen getest wordt. Het clubje gaat alvast naar de start. Even blijft Wais alleen achter. Hij pakt zijn fiets en rolt naar de start. Blik op oneindig. Waar zou hij aan denken? Waarschijnlijk alleen aan zo hard mogelijk fietsen, want dat doet Wais graag.

Als Wais vertrekt, schiet de volgauto achter hem aan. Uit het raam steekt een arm met een telefoon in de hand. De livestream loopt door. Na 27,5 kilometer komt Wais bij de fietswisselzone. Daar staat Mohamed Rayes klaar met de wegfiets, die Wais van de Zwitserse bond voor de gelegenheid mag gebruiken. Een andere verzorger zal op de motor springen om Wais te volgen. In de rugzak van de verzorger zit de luchtdruktoeter, veel waardevoller dan een reservewiel. Dit is een race om te vieren, en dus wordt er gevierd.

Wais schiet voorbij. Mohamed pakt zijn tijdritfiets aan en Wais fietst naar boven. Nog ruim drie kilometer zwoegen, al is dat zwoegen relatief in verhouding tot de weg die hij tot Bergen aflegde. Wais eindigt op bijna elf minuten van wereldkampioen Tom Dumoulin, Jaser is tweeënhalve minuut sneller dan zijn landgenoot. Maar wat doet het ertoe? Team Syrië schittert al door mee te doen op deze wereldkampioenschappen.

Door: Benjamin de Bruijn

gerelateerd

Reacties

Het laatste nieuws
Volledig
Compact

 1. donderdag 12 oktober 2017

 2. Mededeling over de toekomst van WielerUpdate.nl 14:00

  Mededeling over de toekomst van WielerUpdate.nl

  Jarenlang heeft de redactie van WielerUpdate.nl de wielerfans op de hoogte gehouden van het laatste nieuws van deze mooie sport.…

 3. Bakelants ondergaat operatie na zware val in Lombardije 12:35

  Bakelants ondergaat operatie na zware val in Lombardije

  Jan Bakelants zal vrijdag geopereerd worden na zijn zware valpartij in de Ronde van Lombarije van afgelopen zaterdag. De…

 4. Meersman wordt ploegleider Marlux-Napoleon Games 09:30

  Meersman wordt ploegleider Marlux-Napoleon Games

  Gianni Meersman moest in 2016 plotseling stoppen met wielrennen toen bij hem hartritmestoornissen werden vastgesteld. De…

 5. woensdag 11 oktober 2017

 6. Eerste zege Hofland in twee jaar: "Dat maakt het speciaal" 20:10

  Eerste zege Hofland in twee jaar: "Dat maakt het speciaal"

  Moreno Hofland won woensdag de eerste editie van de Belgische koers Famenne Ardenne Classic. Voor de sprinter van Lotto Soudal…

 7. Hofland zegeviert in eerste Famenne Ardenne Classic 17:13

  Hofland zegeviert in eerste Famenne Ardenne Classic

  De eerste editie van de Belgische koers Famenne Ardenne Classic is gewonnen door Moreno Hofland. De sprinter van Lotto Soudal…

 8. 16:55

  Video: Op bezoek bij technisch directeur Merijn Zeeman

  Velon gaat het hele seizoen al op bezoek bij betrouwbare krachten die 'achter' het team met renners staan. In de laatste…

 9. Bennett oppermachtig in de sprints in de Ronde van Turkije 16:34

  Bennett oppermachtig in de sprints in de Ronde van Turkije

  Sam Bennett heeft ook de tweede etappe in de Ronde van Turkije gewonnen. De Ier van Bora-Hansgrohe was in de massasprint zeer…

 10. Ruijgh pakt de leiderstrui over in de Tour of Iran 13:34

  Ruijgh pakt de leiderstrui over in de Tour of Iran

  Rob Ruijgh is de nieuwe leider in de Tour of Iran. De Nederlander, uitkomend voor Tarteletto - Isorex, stond voor aanvang van…

 11. 12:48

  Video: Bennett de snelste in openingsrit Turkije

  Sam Bennett heeft uitstekende najaarsvorm te pakken. Onlangs won hij al de Sparkassen Münsterland Giro en dinsdag was het raak…

 12. Poels: "Het was frustrerend dat ik niet in L-B-L kon starten" 11:52

  Poels: "Het was frustrerend dat ik niet in L-B-L kon starten"

  Voor Wout Poels was het wielerseizoen 2017 er een met twee gezichten. Aan de eerste helft van het jaar bewaart de Nederlander…

 13. Sagan begint 2018 met 'perfecte start' in de Tour Down Under 11:00

  Sagan begint 2018 met 'perfecte start' in de Tour Down Under

  Voor de derde keer in zijn carrière zal Peter Sagan het seizoen beginnen in de Tour Down Under. De wereldkampioen zal…

 14. Ploeg Vos gaat in 2018 verder als WaowDeals Pro Cycling 10:33

  Ploeg Vos gaat in 2018 verder als WaowDeals Pro Cycling

  De ploeg van Marianne Vos gaat onder een nieuwe naam verder. WM3 Pro Cycling heet in 2018 WaowDeals Pro Cycling. Het Belgische…

 15. Roglic: "De winst over de Galibier springt er wel uit" 10:15

  Roglic: "De winst over de Galibier springt er wel uit"

  Primoz Roglic vestigde zijn naam al afgelopen seizoen met tijdritwinst in de Giro d'Italia, maar in 2017 liet de Sloveen echt…

 16. Beukeboom wil werelduurrecord Wiggins aanvallen 09:32

  Beukeboom wil werelduurrecord Wiggins aanvallen

  Dion Beukeboom (28) heeft zijn zinnen gezet op het werelduurrecord, dat nu nog in handen is van Bradley Wiggins. De Nederlandse…

 17. Overzicht: alle transfers van de WorldTour-ploegen 09:10

  Overzicht: alle transfers van de WorldTour-ploegen

  Eduardo Sepúlveda, Daniel Oss en Peter Kennaugh waren op 1 augustus de eerste tranfers die officieel werden aangekondigd. De…

 18. dinsdag 10 oktober 2017

 19. Safarzadeh wint in Ronde van Iran, Doets knap vierde 17:20

  Safarzadeh wint in Ronde van Iran, Doets knap vierde

  Saeeid Safarzadeh heeft de derde etappe in de Ronde van Iran gewonnen. De Iraniër van het Tabriz Shahrdary Team soleerde in…

 20. Reichenbach maanden aan de kant na val met Moscon 16:59

  Reichenbach maanden aan de kant na val met Moscon

  Het incident tussen Sebastian Reichenbach en Gianni Moscon deed al het nodige stof opwaaien, maar het voorval lijkt nu wederom…

 21. Bennett sprint naar winst in ouverture Ronde van Turkije 15:46

  Bennett sprint naar winst in ouverture Ronde van Turkije

  Sam Bennett (hier op archiefbeeld) heeft de openingsetappe in de Ronde van Turkije op zijn palmares bijgeschreven. De Ier van…

 22. Van Vleuten onderdeel van selectie EK baanwielrennen 14:57

  Van Vleuten onderdeel van selectie EK baanwielrennen

  Annemiek van Vleuten zal in Berlijn haar opwachting maken tijdens het Europees kampioenschap baanwielrennen. De wereldkampioene…

 23. De Plus is opgelucht: "Mirakel dat ik dit heb overleefd" 14:15

  De Plus is opgelucht: "Mirakel dat ik dit heb overleefd"

  Het waren angstaanjagende beelden voor menig wielervolger: Laurens De Plus die tijdens de Ronde van Lombardije zwaar ten val…

 24. Weinig starters in de cross: "Startgeld vormt probleem" 13:35

  Weinig starters in de cross: "Startgeld vormt probleem"

  De eerste cross voor de DVV verzekeringen Trofee kende bij de elite zondag slechts 23 deelnemers aan het vertrek. Volgens…

 25. Talentvolle Lambrecht in 2018 bij 'grote' Lotto Soudal 10:55

  Talentvolle Lambrecht in 2018 bij 'grote' Lotto Soudal

  Het Belgische klimtalent Bjorg Lambrecht rijdt in 2018 voor de profploeg van Lotto Soudal. De 20-jarige renner uit Gent rijdt nu…

 26. Van Aert weet: "Mijn eerste overwinning komt er aan" 09:53

  Van Aert weet: "Mijn eerste overwinning komt er aan"

  Wout Van Aert kende een moeizaam begin van het seizoen, maar hij komt langzaam maar zeker weer in zijn oude vorm. Een ouderwetse…

 27. maandag 9 oktober 2017

 28. De Plus stapt volgende maand weer op de fiets 21:33

  De Plus stapt volgende maand weer op de fiets

  Laurens De Plus keert volgende maand terug op de fiets. De Belg schoot zaterdag in de Ronde van Lombardije in een afdaling over…

 29. 'Alpe d'Huez keert terug in parcours Tour de France' 15:55

  'Alpe d'Huez keert terug in parcours Tour de France'

  De Tour de France van 2018 doet volgens de Franse krant Le Dauphiné de Alpe d'Huez aan. De afgelopen twee edities van La Grand…

 30. Betancur en Anacona nog twee seizoenen bij Movistar 15:29

  Betancur en Anacona nog twee seizoenen bij Movistar

  Carlos Betancur en Winner Anacona koersen ook de komende twee seizoenen voor Movistar. De Spaanse ploeg maakt bekend dat beide…

 31. Degenkolb is weer thuis en richt zich op volgend jaar 15:15

  Degenkolb is weer thuis en richt zich op volgend jaar

  John Degenkolb is over twee weken klaar om weer te gaan trainen. Eind september werd bekend dat Degenkolb opgenomen was in het…

 32. Ruijgh tweede in Ronde van Iran, Kers verliest leiderstrui 14:15

  Ruijgh tweede in Ronde van Iran, Kers verliest leiderstrui

  Rob Ruijgh is vandaag (maandag) tweede geworden in de tweede etappe van de Ronde van Iran (Azerbeidzjan). De Nederlander van…

 33. Valverde op weg terug: "Ik train wekelijks 700 kilometer" 12:08

  Valverde op weg terug: "Ik train wekelijks 700 kilometer"

  Alejandro Valverde jaagt in sneltreinvaart door zijn revalidatie. De Spanjaard kwam 101 dagen geleden ten val in de…

 34. Armée koerst tot eind 2020 in dienst van Lotto Soudal 11:06

  Armée koerst tot eind 2020 in dienst van Lotto Soudal

  Sander Armée koerst ook de komnde twee seizoenen voor Lotto Soudal. De Belg won dit jaar een etappe in de Vuelta a España, dat…

 35. Van Avermaet start toch in Ronde van Guangxi 09:32

  Van Avermaet start toch in Ronde van Guangxi

  Greg Van Avermaet komt terug op zijn beslissing het seizoen vroegtijdig te beëindigen. De Belg kondigde eind vorige maand aan…

 36. zondag 8 oktober 2017

 37. Van der Poel weet: "Ik heb misschien iets te lang gewacht" 17:27

  Van der Poel weet: "Ik heb misschien iets te lang gewacht"

  Hij leek onverslaanbaar, bij vlagen zelfs ongenaakbaar, maar in Ronse toonde Mathieu van der Poel zich dan toch gewoon…

 38. Trentin wint Parijs-Tours na fraai ploegenspel Terpstra 17:02

  Trentin wint Parijs-Tours na fraai ploegenspel Terpstra

  De 111de editie van Parijs-Tours is een prooi geworden voor Matteo Trentin. De Italiaan (hier op archiefbeeld) van Quick-Step…

 39. Verraste Van der Haar: "Niet verwacht te kunnen winnen" 16:48

  Verraste Van der Haar: "Niet verwacht te kunnen winnen"

  De zegereeks van Mathieu van der Poel moest eens eindigen, maar dat juist Lars van het Haar de doorbraak forceerde, mag toch wel…

 40. Van der Haar doorbreekt zegereeks Van der Poel in Ronse 16:01

  Van der Haar doorbreekt zegereeks Van der Poel in Ronse

  Lars van der Haar heeft de zegereeks van Mathieu van der Poel doorbroken. De Nederlander van Telenet-Fidea won in Ronse de…

 41. Boom en Van Vleuten slaan verrassend toe op mountainbike 14:53

  Boom en Van Vleuten slaan verrassend toe op mountainbike

  Lars Boom heeft vandaag (zondag) in Eijsden opzien gebaard met een puik optreden op de mountainbike. De voormalig wereldkampioen…

 42. Kers zorgt voor Nederlandse zege in Ronde van Iran 12:50

  Kers zorgt voor Nederlandse zege in Ronde van Iran

  Koos Jeroen Kers (hier op archiefbeeld) heeft de openingsetappe in de Ronde van Iran weten te winnen. De Nederlander van het…

 43. Samenvatting: Nibali soleert fraai naar jubileum in Como 12:00

  Samenvatting: Nibali soleert fraai naar jubileum in Como

  Hij was al de grote favoriet vooraf en maakte die rol met verve waar. Vincenzo Nibali greep zaterdag op fraaie wijze de macht in…

 44. Mohoric grijpt zege in allereerste Hong Kong Challenge 11:44

  Mohoric grijpt zege in allereerste Hong Kong Challenge

  Matej Mohoric heeft de Hong Kong Challenge op zijn palmares weten bij te schrijven. De Sloveen wist de allereerste uitgave van…

 45. Oomen imponeert in Lombardije: "Ik mag tevreden zijn" 11:14

  Oomen imponeert in Lombardije: "Ik mag tevreden zijn"

  Sam Oomen kon vorig jaar in Luik-Bastenaken-Luik al een aardig woordje meespreken tijdens de finale van een monument, maar…

 46. Nibali pakt vijftigste zege: "Dit was echt de perfecte dag" 10:02

  Nibali pakt vijftigste zege: "Dit was echt de perfecte dag"

  Vincenzo Nibali won gisteren (zaterdag) voor de tweede maal in zijn succesvolle wielercarrière de Ronde van Lombardije. Het…

 47. Bakelants breekt ribben en rugwervels na val in ravijn 09:44

  Bakelants breekt ribben en rugwervels na val in ravijn

  Jan Bakelants heeft bij zijn val in de Ronde van Lombardije zeven ribben en twee rugwervels gebroken. De Belg van AG2R La…

 48. zaterdag 7 oktober 2017

 49. Nibali oppermachtig naar tweede zege in Lombardije 16:43

  Nibali oppermachtig naar tweede zege in Lombardije

  Vincenzo Nibali heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Ronde van Lombardije gewonnen. De Italiaan van Bahrain Merida…

 50. Quick-Step Floors: geen serieuze verwondingen De Plus 16:29

  Quick-Step Floors: geen serieuze verwondingen De Plus

  Laurens De Plus heeft geen serieuze verwondingen overgehouden aan zijn val in de Ronde van Lombardije. De renner van Quick-Step…

 51. Opnieuw staat er geen maat op winnende Van der Poel 16:17

  Opnieuw staat er geen maat op winnende Van der Poel

  Mathieu van der Poel (hier op archiefbeeld) heeft ook zijn zesde deelname aan een cross dit seizoen omgezet in een zege. De…

 52. Bouhanni excuseert zich voor gedrag tegen Barbier 14:48

  Bouhanni excuseert zich voor gedrag tegen Barbier

  Nacer Bouhanni heeft zijn excuses aangeboden voor zijn gedrag direct na de finish van Parijs-Bourges. De Franse spurter van…

 53. Gestopte Talansky (28) gaat zich richten op triatlon 12:11

  Gestopte Talansky (28) gaat zich richten op triatlon

  Andrew Talansky gaat zich richten op de triatlon. De 28-jarige Amerikaan liet in augustus weten een punt te zetten achter zijn…

 54. Voorbeschouwing: wie steekt Nibali naar de kroon in Como? 11:00

  Voorbeschouwing: wie steekt Nibali naar de kroon in Como?

  Hoewel het WorldTour-seizoen nog doorloopt met de rondes van Turkije en Guangxi, blijft de Ronde van Lombardije de herfstkoers…

 55. Italiaan Taliani krijgt dopingschorsing van vier jaar 10:04

  Italiaan Taliani krijgt dopingschorsing van vier jaar

  Alessio Taliani is voor vier jaar geschorst voor het gebruik van triamcinolonacetonide. Androni Giocattoli, de ploeg van…

 56. 2016: Chaves zegeviert in Ronde van Lombardije 09:36

  2016: Chaves zegeviert in Ronde van Lombardije

  Esteban Chaves was in de 2016 de winnaar van de laatste klassieker van het jaar. Dit jaar kan de Colombiaan van Orica-Scott niet meedoen aan de Ronde van…

Meer nieuws