Alex Dowsett: Eén van eerste topsporters met hemofilie die zijn hele jeugd niet aan voetbal mocht doen Wielrennen
Wielrennen

Alex Dowsett: Eén van eerste topsporters met hemofilie die zijn hele jeugd niet aan voetbal mocht doen

Alex Dowsett: Eén van eerste topsporters met hemofilie die zijn hele jeugd niet aan voetbal mocht doen

Ook in 2022 stoppen er weer een heel aantal gevestigde namen in het peloton. Eén van die mannen is Alex Dowsett, die op 34-jarige leeftijd een punt zet achter zijn loopbaan. In de Leiderstrui zette de loopbaan van de Brit nog eens uiteen.

Dowsett werd op 3 oktober 1988 geboren in Maldon, Essex. Op jonge leeftijd werd bij hem hemofilie vastgesteld: een erfelijke stoornis in de gehele bloedstolling. Dat is een aandoening waarbij het bloed niet goed kan stollen omdat een bepaalde stollingsfactor in het bloed ontbreekt. Om die reden mocht hij als kind niet aan populaire sporten als rugby en voetbal doen.

Dowsett gebruikte ziekte als drive om profwielrenner te worden

Juist dat motiveerde jonge Alex om een sport te kiezen die hij wel mocht uitvoeren: wielrennen. 'Ik denk dat hemofilie absoluut de reden is waarom ik doe wat ik doe en ook op dit niveau', meent Dowsett. 'Maar als jij tijdens je jeugd voortdurend te horen krijgt wat je allemaal niet mag, dan geeft je dat een drive om te bewijzen wat je allemaal wel kan. Voor mij ging het niet om het fietsen, maar om ergens heel goed in te zijn.'

'Dankzij hemofilie ben ik nu zo’n goede wielrenner. Sterker nog, zonder hemofilie was ik waarschijnlijk geen professioneel sportman geweest', verklaarde de Brit. 'Ik denk niet dat ik de juiste mentaliteit zou hebben gehad en dit allemaal zou niet zijn gebeurd.' Dowsett staat wereldwijd bekend als één van de eerste sporters met hemofilie.

Toch heeft hij zichzelf altijd als 'normale' renner gezien. 'Je kunt echter wel problemen krijgen door het fietsen. Je kunt botten breken bij een val en ik kan interne bloedingen krijgen in mijn gewrichten. Maar het was pas bij een valpartij in Polen dat ik een beetje in paniek raakte omdat ik mezelf behoorlijk diep sneed en er een hoop bloed was. Maar goed, net zoals bij mijn vorige ongelukken is hemofilie nooit echt een probleem geweest', legt hij uit.

Dowsett pakt werelduurrecord

De hardrijder maakte net zoals zoveel andere Britten vanuit de baan de overstap naar de weg. Via Trek-Livestrong kwam hij in 2011 bij de miljoenenploeg Sky terecht. Voor die ploeg werd hij meteen Brits kampioen tijdrijden, de discipline waarin Dowsett het best tot zijn recht kwam. In die hoedanigheid maakte hij in 2013 dan ook de overstap naar Movistar, waarvoor hij direct een lange Giro-tijdrit won in zijn eerste seizoen.

Lees verder onder de foto.

Alex Dowsett: Eén van eerste topsporters met hemofilie die zijn hele jeugd niet aan voetbal mocht doen

In totaal kwam Dowsett als vreemde eend in de bijt vijf jaar uit voor Movistar, voornamelijk als knecht voor op het vlakke. Dowsett vond zijn roeping in het tijdrijden, waarbij met name het Werelduurrecord op interesse kon rekenen. In mei 2015 pakte hij dat record over van Rohan Dennis door 52,575 kilometer af te werken in één uur, waarmee hij jonge mensen met hemofilie wist te inspireren.

'Ik denk dat het belangrijk is, omdat het de ouderwetse opvatting hoe mensen met hemofilie moeten leven, kan veranderen. Met alle veranderingen op behandelgebied kunnen we nu veel meer doen dan mensen van de vorige generatie(s). Ik laat zien wat er allemaal mogelijk is en ben één van de eerste topsporters met hemofilie. Maar ik heb altijd gezegd dat ik niet de laatste ben. Er komen er veel meer', zei hij daarover.

Dowsett grijpt tweede etappezege in Giro en ziet Werelduurrecordpoging stranden

In 2017 maakte Dowsett de overstap naar Katusha-Alpecin, om in zijn laatste jaren uiteindelijk voor Israel-Start Up Nation uit te komen. Namens die ploeg wist hij in 2020 nog zijn mooiste zege te boeken, zowaar niet eens in een tijdrit. Vanuit de vroege vlucht rekende niet-klimmer Dowsett op een heuvelachtig parcours slinks af met zijn medevluchters.

Lees verder onder de foto.

Alex Dowsett: Eén van eerste topsporters met hemofilie die zijn hele jeugd niet aan voetbal mocht doen

Dat zou direct zijn laatste overwinning blijken, al deed Dowsett, nadat hij een eerdere poging uit moest stellen door corona, eind 2021 nog wel een tweede poging om het Werelduurrecord te grijpen. Dat was inmiddels in handen van Victor Campenaerts, maar Dowsett kwam in Mexico - ondanks dat hij bijna twee kilometer verder kwam dan in 2015 - niet aan de 55 kilometer van Campenaerts.

Dowsett, wiens dochter Juliette ook drager is van hemofilie, mag toch vooral gezien worden als inspiratie voor mensen met die ziekte. 'Aan kinderen zou ik willen zeggen, respecteer je hemofilie, ook al heb je er geen zin in. Want de hemofilie is er, ook al merk je er niet veel van dankzij de behandeling die je krijgt. Maar laat je er aan de andere kant niet door weerhouden om dingen te doen. Tegen de oudere generatie zou ik willen zeggen dat de behandelmethode zo sterk is verbeterd, dat zij daardoor nu een heleboel dingen kunnen doen waarvan ze het vroeger niet voor mogelijk hielden. Dus ga ervoor en probeer vanalles uit, maar altijd met respect voor de hemofilie.'

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws