Merlier klopt Kooij in door valpartijen ontsierde massasprint Ronde van Polen Wielrennen
Wielrennen

Merlier klopt Kooij in door valpartijen ontsierde massasprint Ronde van Polen

Tim Merlier heeft de chaotische openingsrit in de Ronde van Polen gewonnen. De sprinter van Soudal-Quick Step toonde zich de allersterkste in de massasprint en mag zich door zijn triomf logischerwijs ook de eerste leider in het algemeen klassement noemen. Hij verwees Olav Kooij naar de tweede plaats. De sprint werd helaas ontsiert door een aantal valpartijen.

Net als in 2022 werd er gestart met een tocht over een biljartvlak parcours. Maar waar de zevendaagse wedstrijd vorig jaar nog werd geopend met een rit in Oost-Polen, werd de ouverture dit kalenderjaar georganiseerd in het westen van Polen. De middelgrote stad Poznan was immers het decor van de eerste etappe. De 500.000 inwoners tellende plaats diende zowel als start- en finishplaats van de 183 kilometer lange rit in lijn.

Kwartet krijgt een gaatje

Al vrij snel nadat het startschot gelost was, kreeg een viertal renners een vrijgeleide van het peloton. Kamil Małecki (Q36.5 Pro Cycling Team), Filippo Ridolfo (Team Novo Nordisk), Norbert Banaszek en Patryk Stosz (beiden Poolse nationale selectie) vormden het leidende kwartet, dat dus voor 75 procent uit thuisrijders bestond en zo'n twee minuten voorsprong bijeen wist te fietsen. In het peloton was het hoofdzakelijk Soudal Quick-Step dat ten dienste van Merlier het tempo bepaalde.

Op 55 kilometer van de meet waren de vier dappere vluchters al als een vogel voor de kat en zagen we weer een compleet peloton. Inmiddels waren de weergoden ook van stemming veranderd en kwam het met bakken uit de lucht vallen. In het laatste koersuur konden we dan ook geen nieuwe aanvallen noteren en was het wachten op de massasprint die zou volgen.

Massasprint onvermijdelijk, maar valpartijen ontsieren de finish

Een flinke valpartij met nog vijf kilometer te gaan ontregelde het peloton enigszins voorin, maar geen van de topsprinters leek echt gehinderd door het ongeval. De ploegen van Kooij en Merlier zetten zich dan ook op kop van het peloton. Na de massale valpartij vielen er nog meerdere eenlingen in de gladde bochten.

Niet meer dan dertig renners zaten bij elkaar om de massasprint te betwisten en Jumbo-Visma had het peloton in een wurggreep. Enkel EF Education-EasyPost wist ook voorin te blijven. Kooij verloor echter veel plekken in de laatste kilometer. Sam Bennett lanceert als eerste, maar wordt gemakkelijk voorbij gestoken door Merlier. Kooij kwam nog knap terug tot het wiel van de Belg, maar kon niet meer over de sprinter van Soudal-Quick Step heen jumpen. De derde plek was voor Fernando Gaviria (Movistar).