Merlier klopt lichtelijk ingesloten Philipsen en wint koninklijke sprint genaamd Scheldeprijs: Groenewegen derde Wielrennen
Wielrennen

Merlier klopt lichtelijk ingesloten Philipsen en wint koninklijke sprint genaamd Scheldeprijs: Groenewegen derde

Merlier klopt lichtelijk ingesloten Philipsen en wint koninklijke sprint genaamd Scheldeprijs: Groenewegen derde

Tim Merlier heeft op knappe wijze de Scheldeprijs naar zich toegetrokken. De spurter van Soudal Quick-Step reed op een ogenschijnlijk cruciaal moment lek, maar kwam terug en toonde zich afgetekend de rapste. Jasper Philipsen werd tweede, maar kon nooit écht zijn sprint rijden, aangezien hij een beetje zat ingesloten. Dylan Groenewegen werd derde, Cees Bol vierde. Er mocht dus zeker gesproken worden van een droompodium.

205 vlakke kilometers door België, maar wel na een start in Nederland (in Terneuzen om precies te zijn). Zo konden we de Scheldeprijs, dat dus weer een traditioneel parcours kende, ook dit jaar weer omschrijven. Een sprinterskoers bij uitstek, door sommigen zelfs het officieuze sprinters-WK genoemd. Qua favorieten waren het dus ook logischerwijs de heren uit het spurtersgilde die bovenaan het lijstje prijkten. Philipsen leek dé te kloppen man, met vooral Merlier als voornaamste concurrent. Na een akkefietje in de Classic Brugge-De Panne leek laatstgenoemde (toen tweede) gebrand op revanche. Ook de wind moest overigens in ogenschouw genomen worden, daar het op dat gebied altijd flink kan spoken in de Scheldeprijs.

Outsider Gerben Thijssen uit koers na vroege valpartij

Om 13.00 uur werd het officiële startschot gelost, waarna er direct slag om slinger gedemarreerd werd. Een handvol renners probeerde meteen te ontsnappen. En met succes. Liam Slock (Lotto-Dstny), Daniel Arnes (Uno-X), Mirko Bozzola (Q36.5 Pro Cycling Team), Bram Dissel (Beat) en Peder Dahl Strand (Tarteletto-Isorex) wisten met zijn vijfjes een mooi gaatje te slaan (lees: een voorsprong van twee minuten bijeen te fietsen). Toen dat kwintet eenmaal goed en wel vertrokken leek, was er in het peloton hectiek alom waarneembaar. Meerdere renners verslikten zich - bij hoge windsnelheden - in een afslag, met Gerben Thijssen en Arne Marit (beiden Intermarché-Wanty) als grootste slachtoffers. Thijssen moest de wedstrijd direct verlaten en voor een onderzoek aan zijn enkel naar het ziekenhuis (later stapte ook Marit uit de wedstrijd).

Na die valpartij ontstonden er breuken in het peloton, wat ook weer zorgde voor onoverzichtelijkheid. Maar in principe konden we stellen dat er op dat moment drie groepen waren, met dus na de kopgroep twee pelotons. De eerste waaier bestond uit een vijftigtal renners, terwijl Soudal Quick-Step daar probeerde de kopgroep te controleren. Ook de jeanshemden van Alpecin-Deceuninck waren goed vertegenwoordigd. BORA-hansgrohe (Sam Welsford) en Lidl-Trek (Edward Theuns) hadden de slag dan weer duidelijk gemist en moesten in de achtervolging.

Lees verder onder de tweet!

Lotto-Dstny-talent Slock erg actief

Het was even spannend, maar de twee grote 'pelotonsblokken' hergroepeerden - gelukkig voor Welsford en co - dan toch. Na één uur koers hadden we een gemiddelde snelheid van vijftig kilometer per uur bereikt, wat maar eens aangaf hoe hard het ging. Ook het aantal opgaves nam zienderogen toe, met bijvoorbeeld Florian Sénéchal. De initiële kopgroep werd ook weer bij de lurven gevat, waarna het wachten was op een nieuwe tête de la course. En die kwam er, met Baptiste Planckaert (Intermarché-Wanty), de aanvallende Slock (Lotto-Dstny), Vincent Van Hemelen (Flanders-Baloise), Axel Huens (Tour de Tietema) en Stijn Appel (Beat). Kortom, andermaal een kwintet. In het peloton kwam er wat meer rust. BORA-hansgrohe verrichte er opvallend veel achtervolgings- en controlewerk.

De lokale omloop in en rondom Schoten moest traditiegetrouw meerdere keren bedwongen worden. Na een brute openingsfase leek de rust in Schoten, een gemeente onder de rook van Antwerpen, dan wel wedergekeerd. Toch was het weer erg onvoorspelbaar, met af en toe fikse maar korte buien. Toch leek een sprint niet te voorkomen, temeer omdat steeds meer sprintersploegen zich bemoeiden met de achtervolgingsdebatten.

Merlier rijdt lek op cruciaal moment, komt terug én wint in Scheldeprijs: Philipsen en Groenewegen mee op podium

De kopgroep was op het lokale circuit flink uiteengereten, waardoor we uiteindelijk enkel nog Slock - die dus een érg sterke dag kende - en Planckaert over hielden. Kortom, een Vlaams duo voorop. Kort na het ingaan van de laatste ronde - we moesten toen nog zeventien kilometer - vond Planckaert het ook wel mooi geweest. De routinier koos voor verlichting in de benen en liet zich inrekenen door het peloton. Het toptalent van Lotto-Dstny begon dus automatisch aan een solo-onderneming. Op tien kilometer van de aankomst had de twintiger een voorsprong van dertig seconden, al heerste de verwachting niet dat hij zijn missie met succes kon volbrengen.

Merlier reed op een vrij belangrijk moment - op ongeveer tien kilometer van de aankomst - lek, maar de hele Wolfpack-roedel liet zich uitzakken en zo kon de sprintkopman terug in stelling gebracht worden. Dat was wel nodig, want we zouden gaan sprinten in Schoten. Op drie kilometer van de finish zat Philipsen nog vrij ver, maar op het moment dat hij er moest zijn, was hij er ook. Met een imposante trein werd de Vlam van Ham naar voren geloodst, maar ook 'Merlier en de zijnen' kwamen op een mooi moment aanzetten. In de uiteindelijke sprint was het Merlier die zich oppermachtig toonde en sterk naar de zege sprintte. Philipsen zat wat ingesloten en kwam er niet echt aan te pas.

Uitslag Scheldeprijs 2024

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier de Scheldeprijs 2024 terug in ons liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws