Van der Poel en Van Aert volledig voor prijs in Parijs? Dit moet u weten over olympische wegrit 2024 Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel en Van Aert volledig voor prijs in Parijs? Dit moet u weten over olympische wegrit 2024

Van der Poel en Van Aert volledig voor prijs in Parijs? Dit moet u weten over olympische wegrit 2024

Het EK veldrijden in Frankrijk is inmiddels afgerond, maar daar zal een groot deel van het land van de stokbroden niet direct wakker van liggen. Hoe anders is dat als het gaat om de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs, waar zelfs de Tour de France voor gaat wijken? In de Leiderstrui deed rondom de parcourspresentatie van La Grande Boucle alvast een rondje over de plaatselijke omloop die meermaals bedwongen moet worden!

De Spelen zijn natuurlijk in Parijs, dus het zal niet verbazen dat zowel start als finish in de Franse hoofdstad is. Er is natuurlijk een godsvermogen betaald om de Olympische Spelen naar de stad te halen, dus verwacht - met name in de eerste uren - een regie die zich uitstekend vermaakt met het tonen van de pracht en praal van Parijs. Terwijl hij of zij misschien toch ook al scherp zal moeten zijn op de wedstrijdsituatie, daar er slechts 90 (!) renners in totaal meedoen en de grote landen an sich met slechts drie of vier coureurs maximaal mogen starten,

Goed, dat gegeven hebben we in dit artikel al uitgebreid toegelicht en het is dus iets waar we als Nederlanders, maar ook andere landen, mee zullen moeten leven. Vanuit Parijs vertrekken de mannen voor een koers van 273 kilometer, terwijl de vrouwen 158 kilometer voor de kiezen krijgen. Centraal hierin staat een lokale ronde door de Franse hoofdstad, die aan het einde van beide wedstrijden driemaal overwonnen moet worden. En daar zoomen we in dit artikel iets dieper op in.

Van der Poel en Van Aert volledig voor prijs in Parijs? Dit moet u weten over olympische wegrit 2024

Voordat we bij die omloop aankomen, moet er echter nog heel wat gereden worden. Na de start trekt men via de Cote des Gardes (1,9 km a 6%) naar het kasteel van Versailles, één van de vele toeristische trekpleisters die Frankrijk rijk is. Ook trekt men langs het kasteel van Saint-Germain-en-Laye, waar tevens een heuvel van 1 kilometer á 5,5 procent overwonnen moet worden. In de vallei rondom de Mauldre kan de boel vervolgens vermoedelijk wat tot rust komen, mocht het niet al te tactisch worden.

Het keerpunt zit rond de Cote des Mesnuls (1,1 km a 6,1%), waarna we via het baanwielrennendomein in Saint-Quentin-en-Yvelines naar de zwaardere voorfinale trekken. De Cote de Senlisse (1,3 km a 5,3%), Cote des Herbouvilliers (0,8 km a 5,7%), Cote de Saint Remy-les-Chevreuse (1,3 km a 6,3%) en Cote de Chateaufort (0,9 km a 5,7%) volgen elkaar in rap tempo op, om vervolgens via de Cote d Bievres (1,2 km a 6,5%) en Cote des Gardes (1,3 km a 6,5%) weer aan te komen in Parijs. Op die manier heeft het al veel weg van een klassieke Vlaamse wedstrijd!

Eenmaal terug in Parijs, passeren de coureurs onder meer het Louvre vooraleer ze op het lokale rondje van 18,4 kilometer komen. Vrij snel volgt daarna de eerste beklimming van de Montmarte, waarbij de renners - uiteraard - ook de wereldberoemde Sacré-Coeur passeren in licht dalende lijn. De Montmarte zelf is één kilometer lang aan 6,5 procent gemiddeld, waarvan het steilste gedeelte aan iets meer dan tien procent ongeveer halfweg ligt.

Op de beklimming, die voor een groot deel over de zogenoemde Rue Lepic gaat, ligt de weg er bezaaid met grote kasseien bij. Dit bolt voor geen meter en is dus in het voordeel van de klassieke coureurs, die bij monde van onder meer Mathieu van der Poel en Wout van Aert al verlekkerend keken naar de olympische omloop na de bekendmaking.

montmartre

Eenmaal de Montmarte gerond is, trekt men over de vrij brede Boulevard de la Vilette en Avenue Jean Jaures in de richting van de Périphérique, de welbekende ringweg rondom Parijs. Bij het Porte de Pantin draaien de coureurs echter in de richting van de Boulevard Sérurier, waar de weg ook weer vies omhoog begint te lopen. Vervolgens gaan we via de enkele bredere wegen langs het Parc des Buttes Chaumont, om vanuit de bredere Boulevard de la Chapelle weer richting de Montmartre te gaan.

Na de laatste keer Sacré-Coeur steekt men direct links af, om via tien vlakkere kilometers aan te komen bij de Eiffeltoren. Al bij al is het dus een parcours waar de klassieke coureurs - wij begrijpen de twijfels bij Van der Poel wel - hun ding kunnen gaan doen en waar we als televisiekijkers van start tot finish van kunnen gaan genieten!

spelen 2

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws