Richie Porte

Richie Porte is een Australische wielrenner, die uitkomt voor Trek-Segafredo. Hij staat voornamelijk bekend als klassementsrenner. In de Leiderstrui houdt het nieuws en de biografie van Porte bij.

Porte maakt indruk als jonkie, Sky pikt hem op

In 2010 maakte Porte zijn debuut op het hoogste niveau van het wielrennen bij Saxo Bank. Van aanpassingsmoeilijkheden vertoonde hij weinig tekenen. Hij won een tijdrit in de Ronde van Romandië, maar in de Giro d'Italia vestigde hij definitief zijn naam in het peloton. In de beroemde en beruchte elfde etappe naar L'Aquila zette een grote kopgroep de ronde volledig op zijn kop. Door de regenachtige omstandigheden werden veel renners op tientallen minuten achterstand gereden. Porte nam die dag de roze leiderstrui over, die hij enkele dagen vast kon houden. Uiteindelijk eindigde hij die Giro als zevende en werd hij tevens winnaar van het jongerenklassement. Later dat jaar eindigde Porte nog nét naast het podium op het WK tijdrijden.

Een talent voor de grote rondes leek geboren, maar lange tijd lukte het hem niet om definitief dat laatste stapje te kunnen maken. In 2012 stapte hij over naar Team Sky wat hem in het keurslijf van meesterknecht duwde. Met zijn hulp wist kopman Chris Froome twee keer de Tour de France te winnen. Porte viel op door zeer sterke prestaties af te wisselen met complete off-days. Desondanks besloot hij in 2015 het hoofdstuk Sky af te sluiten, zodat hij vaker voor eigen succes kon gaan.

Porte na jaren pech eindelijk op podium Tour de France

Bij BMC bleef Porte vaak winnen, maar desondanks was dat vaak in de rondes van een week. Uiteindelijk staan er met twee keer de eindzege in Parijs-Nice, twee keer Tour Down Under, de Ronde van Romandië, de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Catalonië verscheidene mooie koersen op zijn palmares. Tel daar talloze etappeoverwinningen bij op en Porte kan zich een van de meest succesvolle renners van zijn generatie noemen. Mensen zullen hem vooral ook blijven herinneren als koning van Willunga Hill, de beklimming in de Tour Down Under die Porte bijna jaarlijks wist te winnen.

In de grote rondes had Porte minder succes. Lekke banden, harde valpartijen, bizarre inzinkingen; het podium in de grote ronde kwam er niet bij BMC, ondanks zijn potentie. In 2019 besloot de Tasmaniër zijn carrière voort te zetten bij Trek-Segafredo. Ook hier kwam het niet tot een overwinning in een grote ronde, maar wel kwam hij in 2020 eindelijk op het podium. In de Tour de France van dat jaar kon Porte eindelijk bereiken waar hij al jaren van droomde. Hij had voor die prestatie zelfs de geboorte van zijn dochtertje gemist.