Adam Yates

Dit is de pagina over Adam Yates. De Britse wielrenner rijdt sinds 2023 voor UAE-Team Emirates, waarvoor hij direct derde werd in de Tour de France. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Yates en houdt tevens zijn biografie bij.

adam yates

Yates ontwikkelt zich tot topklimmer

Adam Yates werd op 7 augustus 1992 geboren in Bury en is de tweelingbroer van Vuelta a Espana winnaar Simon Yates. In zijn laatste jaar bij de beloften liet Yates zijn potentieel als klimmer zien met een derde plaats in de Tour de l'Avenir. Hij maakte het jaar daarop de overstap naar Orica-Greenedge. In zijn eerste profjaar deed de Brit al sterk van zich spreken met het winnen van de Ronde van Turkije en een zesde plaats in het Critérium du Dauphiné. 

De daaropvolgende jaren ontwikkelde Yates zich tot een wereldtopper in het klimmen en dat uitte zich met name in de kortere etappekoersen. In de periode 2018-2019 werd hij tweede in de Tirreno-Adriatico, de Ronde van Catalonië, de Ronde van het Baskenland en het Criterium du Dauphine. Begin 2020 wist Yates met de UAE Tour zijn eerste WorldTour-etappekoers te winnen. 

Ook op het gebied van eendagswedstrijden kende Yates een hoogtepunt. Zo won hij in 2015 een tumultueuze editie van de Clasica San Sebastian. Greg Van Avermaet leek op de winst af te stevenen, maar werd op de laatste klim door een motard van de weg gereden. De toen 22-jarige Brit wist optimaal van de situatie te profiteren. 

Grote rondes blijken lastig voor Yates

Waar Yates in de etappekoersen en eendagswedstrijden al heeft weten te overtuigen, is dat in de grote rondes minder het geval. In 2016 werd hij wel knap vierde in het eindklassement van de Tour de France en won hij het jongerenklassement, waarna een prachtige toekomst in de grote rondes in het verschiet leek.

Sinds zijn sterke Tour de France heeft Yates die lijn echter niet door weten te zetten. Zo ging hij vaak met klassementsambities van start, maar verloor hij regelmatig met een mindere dag te veel tijd op zijn concurrenten. Een negende plek in de Giro d'Italia van 2017 was zijn beste eindklassering. Verder wist de renner van Mitchelton-Scott nog geen etappewinst in de grote ronden te behalen, maar in de rittenkoersen van één week zat hij constant bij de besten. Om daarin verandering te brengen, trok hij in 2020 naar INEOS Grenadiers en verliet hij zo broer Simon. 

Bij de Britse miljonenenploeg won hij direct de UAE Tour, voordat de wielerwereld stil kwam te staan door de coronacrisis. Nadat deze eenmaal deels opgelost was, mocht hij als kopman van start gaan in de Tour de France. Daarin werd Yates negende. In 2021 won hij vervolgens de Ronde van Catalonië en eindigde hij als vierde in de Vuelta a Espana, om zijn jaar vervolgens te besluiten met een derde plek in de Ronde van Lombardije. 

In 2022 mocht Yates andermaal naar de Tour, waarin hij opnieuw negende werd. Hij begon stilaan te beseffen dat het lastig werd om als kopman grote rondes te winnen en besloot naar het UAE-Team Emirates van Tadej Pogacar te trekken. Dat bleek geen verkeerde zet: Yates won de Ronde van Romandië, werd tweede in de Dauphiné en wist de openingsrit van de Tour te winnen voor broer Simon. Ondanks zijn deel van het werk voor kopman Pogacar eindigde hij ook nog als derde in de Tour, wat hem jarenlang als kopman juist niet lukte. Ook wist hij in het najaar van 2023 nog de GP Montréal te winnen. 

Adam Yates Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties