Kron eert De Decker met magistrale solo in tweede Vuelta-etappe, Piccolo nieuwe leider; Roglic en co houden zich kalm Wielrennen
Wielrennen

Kron eert De Decker met magistrale solo in tweede Vuelta-etappe, Piccolo nieuwe leider; Roglic en co houden zich kalm

Kron eert De Decker met magistrale solo in tweede Vuelta-etappe, Piccolo nieuwe leider; Roglic en co houden zich kalm

Andreas Kron heeft de tweede rit in de Vuelta a España gewonnen. De Deen van Lotto-Dsnty verraste vriend en vijand nadat hij op de Montjuïc wegreed bij zijn concurrenten. De klassementsrenners mengden zich niet in de debatten om de ritzege. Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) finishte als tweede, Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team) werd derde. Vroege vluchter Andrea Piccolo mag zich de nieuwe leider in het algemeen klassement noemen.

Daags na de beruchte openingstijdrit doorheen Barcelona ging het nog altijd enkel en alleen over die teamchrono. Onze In de Leiderstrui-pennen komen inkt tekort om het volledige verhaal van wat er in de ochtend van zondag 27 augustus gebeurde te kenschetsen, maar we geven graag een bondige samenvatting. Vooropgesteld: het was chaos wat de klok sloeg in Catalonië. Ook op zondag waren de Spaanse weergoden namelijk bijzonder slechtgezind, wat resulteerde in een gevaarlijke finale en zodoende beklag van onder andere Geraint Thomas (INEOS Grenadiers). De Vuelta-organisatie besloot eerst om de klassementstijden op te maken op de top van de Montjuïc, de scherprechter van de dag die op 3,6 kilometer van de finish lag. Daar namen veel coureurs echter nog altijd geen genoegen mee en na lang discussiëren werd besloten dat op negen kilometer van de finish alle klassementstijden opgenomen zouden worden. En de bonificaties op de Montjuïc en aan de finish dan? Die bleven wel bestaan, zo was het oordeel.

Kopgroep met Bol krijgt vrijgeleide

Rond 13.00 uur werd het Vuelta-peloton in gang geschoten voor een 181 kilometer lange tocht tussen Mataró en Barcelona. De openingsfase was allerminst makkelijk te noemen, daar er direct circa driehonderd hoogtemeters gemaakt werden. Onderweg stonden er in totaal drie gecategoriseerde beklimmingen op het Spaanse wielermenu, waarbij de Montjuïc als vanzelfsprekend als scherprechter diende, gevolgd door een licht stijgende laatste kilometer. Zowel de sterke sprinters, puncheurs, klassementsmannen als de aanvallers konden dus op papier aan hun trekken komen op zondag.

Het was een vijftal renners dat een vrijgeleide wist te verkrijgen van het peloton. Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Javier Romo (Astana), Joel Nicolau (Caja Rural) en Jetse Bol (Burgos-BH) vormden het leidende kwintet, dat automatisch ook de strijd om de eerste bergtrui mocht uitvechten. Op de eerste col van de dag, de Coll de Sant Bartomeu, was het Romo die er met de volle buit (3 punten) vandoor ging. Nicolau (2) en Sobrero (1) snoepten de restjes mee. Ook bij het bestijgen van col numero twee was het de kopgroep die de punten kon verdelen. Sobrero toonde zich de allersterkste en sprokkelde zes punten bij op zijn conto, waarmee hij zich al onofficieel de eerste bergkoning van de Vuelta mocht noemen.

Evenepoel en Thomas rijden lek door punaises, kopgroep valt uit elkaar 

Ongeveer halverwege de etappe werd het peloton, dat al een pak dichterbij was gekomen, opgeschrikt door een 'punaise-incident'. Onder meer Evenepoel en Thomas, toevalligerwijs twee van de hoofdpersonen in de 'tijdsopname-gate', werden erdoor getroffen en konden beginnen aan een inhaalrace. In die missie slaagden zij al vrij snel glansrijk, temeer omdat het peloton op dat moment nog rustig aandeed. Met nog vijftig kilometer voor de boeg kwamen de eerste regendruppels van de dag uit de lucht vallen, wat nervositeit in het peloton enkel deed toenemen.

Verslag loopt verder onder tweet.

Nadat de vroege druppels het asfalt raakten, duurde het niet lang vooraleer de eerste valpartijen in het peloton waarneembaar waren. Zo smakten bijvoorbeeld Callum Scotson (Jayco-AlUla) en Pelayo Sanchez (Burgos-BH) tegen de grond. Onderwijl was de kopgroep uiteengereten: Bol en Nicolau reden op korte afstand van Piccolo, Romo en Sobrero, het drietal dat voorin duidelijk over de sterkste benen leek te beschikken.

DNF Onley, ook Roglic tegen het asfalt

Op zo'n veertig kilometer van het einde was er opmerkelijk nieuws waarneembaar. Het was op geen enkel moment in beeld gebracht, maar Oscar Onley had verstek moeten laten gaan: DNF. Niet veel later bleek dat ook de youngster van Team DSM-firmenich was gevallen en bij die val een sleutelbeenbreuk had opgelopen. Kort nadat dat bekend was geworden, ging Primoz Roglic tegen de vlakte. De Sloveense coureur van Jumbo-Visma stond een tijdje stil, maar wist zijn weg wel voort te zetten. In het peloton waren er verschillende ploegen die maanden tot rust in het pak, wat de terugkeerkansen van de ex-schansspringer ten goede kwam.

Verslag gaat verder onder tweet.

Aangezien het peloton zich eventjes rustig hield, wist Roglic al weer vrij snel zijn wagonnetje aan te haken. Daarop besloot DSM-firmenich om ten dienste van Alberto Dainese weer tempo te maken. Voorin waren er inmiddels nog maar twee koplopers over, zijnde Piccolo en Romo. Op twintig kilometer van de meet had het duo nog meer dan een minuut voorsprong, dus was het voor het peloton zaak om alle zeilen bij te zetten.

Klassementsleider Milesi gevallen

Ook klassementsleider Lorenzo Milesi wist de dans niet te ontspringen: de rode trui schoof stevig onderuit en zag zijn rode droom in duizenden stukjes uiteenspatten. Wat toen dus al duidelijk werd, was dat er een nieuwe klassementsleider ging komen. De Italiaan van DSM-firmenich viel immers op zeventien kilometer van de meet, terwijl de nieuwe 'grens' op negen kilometer was getrokken. Piccolo en Romo hadden een voorsprong van achttien seconden bij het meetpunt en zodoende leek het zeer waarschijnlijk dat Piccolo zich in het rood mocht gaan hijsen.

Bij het passeren van de negen kilometer-grens werd duidelijk dat veel klassementsrenners de ritzege lieten voor wat het was. Een kilometer verderop waren Piccolo en Romo er dan ook aan voor de moeite, waarna alle ogen gericht waren op de strijd in het peloton. Wie zou de sprinters een loef afsteken in de straten van de Catalaanse hoofdstad?

Klassementstroeven mengen zich niet met debatten om ritzege, Kron pakt de ritzege; Piccolo nieuwe leider

Er leek slechts dertig à veertig man écht geïnteresseerd in de ritzege. Daar behoorden Roglic, Evenepoel en Jonas Vingegaard niet toe, daar zij de rest lieten gaan en rustig naar de streep fietsten. Wie mengden zich dan wel in de debatten om de ritzege?

Puncheurs van Lotto-Dstny en Cofidis probeerden het op de Montjuïc: het was Kron die met rasse schreden wist weg te rijden bij de rest en in een mum van tijd een flink gat te pakken had. Achter de Lotto-Dstny-Deen werd veel gekeken, wat Kron louter ten goede kwam. De Scandinaviër soleerde op magistrale wijze naar de overwinning. Groves en Vendrame vervolledigden het podium. Piccolo mag zich de nieuwe leider in de Ronde van Spanje noemen.

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Volg hier ons liveblog van de tweede etappe in de Vuelta a España 2023 terug

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws