Voorbeschouwing Parijs-Tours 2023 | Peloton doet nog één keer water bij de wijngaard Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Parijs-Tours 2023 | Peloton doet nog één keer water bij de wijngaard

Voorbeschouwing Parijs-Tours 2023 | Peloton doet nog één keer water bij de wijngaard

Land voor land beginnen we aan de laatste koersen van het wielerseizoen. In Frankrijk is Parijs-Tours de traditionele afsluiter, wat standaard nog een mooie, zware wedstrijd oplevert. En dat is alleen maar interessanter geworden door de toevoegingen van de grindwegen door de wijngaarden. In de Leiderstrui brengt je de ditjes en datjes voorafgaand aan de 2023-editie bij!

Rond de eeuwwisseling behoorde Parijs-Tours standaard tot één van de meest prestigieuze eendagskoersen van het najaar, maar sinds het verliezen van de WorldTour-status heeft de koers wel wat van de grandeur verloren. Een rijtje namen dat tussen 2000 en 2010 won: Andrea Tafi, Richard Virenque, Erik Dekker, Erik Zabel, Alessandro Petacchi, Philippe Gilbert en Oscar Freire.

In 2011 won Greg Van Avermaet zijn eerste grote klassieker in deze koers, wat het een mooi eerbetoon maakt dat de Belg in 2023 zijn loopbaan afsluit in de wedstrijd. De afgelopen twee seizoen was het Arnaud Démare die de Franse afsluiter won, terwijl in het recente verleden ook aanvallers als Jelle Wallays (twee keer), Soren Kragh Andersen en Casper Pedersen beet hadden op de Avenue de Grammont.

Praktische informatie Parijs-Tours 2023

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Parijs-Tours

2022 Arnaud Démare
2021 Arnaud Démare
2020 Casper Pedersen
2019 Jelle Wallays
2018 Soren Kragh Andersen
2017 Matteo Trentin
2016 Fernando Gaviria
2015 Matteo Trentin
2014 Jelle Wallays
2013 John Degenkolb

Parijs-Tours 2023: Parcours, weer en tijden

Starten doen we al lang niet meer in Parijs voor Parijs-Tours, maar de naam is nog altijd hetzelfde. In 2018 onderging de koers een soort rebranding, met vaste start in Chartres en ook de toevoeging van enkele gravelstroken aan de voorfinale. Patrick Lefevere was daar destijds zo fel op tegen dat hij geen ploeg besloot te sturen, een maatregel die hij tot in 2023 vol houdt.

Vanuit Chartres, gelegen in het departement Eure-et-Loir, trekken we in zuidelijke richting naar Tours. wedstrijd is opgedeeld in twee stukken: de eerste 140 kilometer zijn overwegend vlak en rechttoe rechtaan, maar in de laatste 75 wordt dit ruimschoots goedgemaakt met een hoop stroken waarop het verschil gemaakt kan worden. En dan hebben we het niet alleen over de Chemins des Vignes, zoals de wijnpaden genoemd worden in deze regio van Frankrijk.

Wie de tweede helft van het parcours nader bekijkt, ziet veel boobytraps: acht beklimmingen en elf gravelstroken. In een korte spanne van 45 kilometer zien we maar liefst zes klimmetjes met onverharde stroken. De Côte de Limeray, Côte de Goguenne, Côte du Bois de Chancay, Côte de Vallée de Vau, Vôte de la Rochère en de Côte de la Vallée Chartier zullen brokken maken. Lang zijn ze allemaal niet, maar vinnig wel. En de grindwegen zorgen ongetwijfeld voor nog meer chaos.

Richting de absolute finale is het nog allerminst gedaan met de hindernissen. In de finalelus ligt nog de Côte de Vouvray, een gravelstrook over de wijngaarden en tot slot de Côte de Rochecorbon. Wie daarna voorop ligt, moet nog een kleine tien kilometer naar de streep in Tours. Hierin geen gekke dingen meer, maar het zou niet de eerste keer zijn dat we hier nog een zeer interessante strijd tussen verschillende groepen zien ontvouwen.

Voorbeschouwing Parijs-Tours 2023 | Peloton doet nog één keer water bij de wijngaard

Beklimmingen
146,5: Cote de Limeray (1000 meter aan 2,8 procent)
163,3 km: Côte du Goguenne (650 meter aan 7,2%)
170,2 km: Côte du Bois Chancay (750 meter aan 6,6%)
180,7 km: Côte de la Vallée du Vau (1100 meter aan 4,5%)
186,9 km: Côte de la Rochére (400 meter aan 8,7%)
191,3 km: Côte de la Vallée Chartier (600 meter aan 5,7%)
196,7 km: Côte de Vouvray (500 meter aan 5,2%)
203,4 km: Côte de Rochecobron (800 meter aan 4%)

Onverharde stroken
146,8 km: Limeray (800 meter)
152,3 km: Pocé-sur-Cisse (1200 meter)
163,3 km: La Grosse Pièrre (1500 meter)
167,6 km: Château de Valmer (500 meter)
180,8 km: Chançay à Reugny (900 meter)
180,9 km: Noizay (600 meter)
183,7 km: Les Épinettes (1200 meter)
183,9 km: Vernou (900 meter)
186,0 km: La Solidarité (1500 meter)
191,4 km: Le Peu Morier (1600 meter)
200,1 km: Le Rochecorbon (800 meter)

Weer
Het is dit weekeinde in heel Europa lekker weer en dat is in Tours niet anders. 28 graden, zon, een lichte wind uit het oosten en geen kans op neerslag: stof happen dus.

Tijden
Start: 11.55 uur
Finish: ongeveer 16.55 uur

Favorieten Parijs-Tours 2023

Let op: de deelnemerslijst is nog niet compleet!

Geen Soudal Quick-Step dus, maar dat mag de pret voor zondag niet drukken: heel wat mooie namen maken namelijk de reis naar Chartres voor deze editie van Parijs-Tours. Daarbij valt bovenal de naam van Arnaud De Lie op. De jongeling van Lotto-Dstny won al de GP Quebec, het Circuit Franco-Belge en recent nog de Lotto Famenne Ardenne Classic (met één been, letterlijk), dus dan mag je spreken van een geweldig najaar. Met onder meer Victor Campenaerts aan zijn zijde bestempelen we het oermens als de topfavoriet.

De Lie is echter zeker niet de enige die met adelbrieven aan de start komt. Wat te denken van Jasper Stuyven, die afgelopen zondag in Oud-Heverlee nog het EK gravel wist te winnen? Laten die gravelstroken, waar ook ploeggenoten Edward Theuns en Toms Skujins goed uit de voeten kunnen, er nu ook net elf in deze koers zitten. Arnaud Démare is als tweevoudig winnaar ook iemand die we sowieso weer in de gaten gaan houden, al rijdt de Fransman nu wel voor Arkéa Samsic in plaats van Groupama-FDJ.

Bij Jumbo-Visma brengen ze traditiegetrouw ook weer een sterke ploeg op de been. Europees kampioen Christophe Laporte kan zijn jaar in eigen land nog wat extra glans meegeven, al willen we ook Dylan van Baarle een kans toedichten. Als er iemand is die in de finale het juiste moment kan kiezen, dan is het de kampioen van Nederland wel.

christophe laporte

In een koers als Parijs-Tours komen de meeste deelnemende ploegen met meerdere troeven op de proppen. Zo heeft UAE-Team Emirates onder meer tweevoudig winnaar Matteo Trentin en gravelspecialist Tim Wellens tot de beschikking, rekent Alpecin-Deceuninck op het complementaire duo Kaden Groves/ex-winnaar Soren Kragh Andersen - die donderdag nog zwaar ten val kwam - en stelt Uno-X het talentvolle Noorse trio Soren Waerenskjold, Tobias Halland Johannessen en Rasmus Tiller op.

BORA-hansgrohe doet het met man-in-vorm Danny van Poppel, één van de Nederlandse outsiders voor de zege. Ook Mike Teunissen (bij Intermarché-Circus-Wanty aan de zijde van Biniam Girmay) en Nils Eekhoff (samen met John Degenkolb van DSM-firmenich) rekenen we tot die categorie. Belgische mannen als Dries Van Gestel (TotalEnergies, waar ook Anthony Turgis meedoet) en Oliver Naesen (AG2R Citroën) willen we ook niet bij voorbaat uitvlakken.

Favorieten etappe Parijs-Tours 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Arnaud De Lie (Lotto-Dstny) en Jasper Stuyven (Lidl-Trek)
Outsiders: Christophe Laporte, Dylan van Baarle (Jumbo-Visma), Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) en Arnaud Démare (Arkéa Samsic)
Longshots: Matteo Trentin, Tim Wellens (UAE-Team Emirates), Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty), Rasmus Tiller (Uno-X), Danny van Poppel (BORA-hansgrohe), Nils Eekhoff, John Degenkolb (DSM-firmenich) en Dries Van Gestel (TotalEnergies)

Poll

Wie wint Parijs-Tours?

TV Parijs-Tours 2023

Parijs-Tours wordt dit weekeinde uiteraard uitgezonden. Je kunt de race vanaf 15.00 uur live aanschouwen op Eurosport 2 en Eurosport.nl, GCN+ en Discovery+.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws